Creditele scumpe îi forţează pe antreprenori să-şi finanţeze afacerile din bani proprii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Birocraţia reprezintă cea mai mare problemă cu care se confruntă întreprinzătorii din România, 61,4% din respondenţii sondajului realizat indicând că se confruntă cu dificultăţi din cauza sistemului birocratic al statului FOTO Adevărul
Birocraţia reprezintă cea mai mare problemă cu care se confruntă întreprinzătorii din România, 61,4% din respondenţii sondajului realizat indicând că se confruntă cu dificultăţi din cauza sistemului birocratic al statului FOTO Adevărul

Aproape trei sferturi (72%) din întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) din România îşi autofinanţează activităţile economice, din cauza condiţiilor de creditare foarte aspre, dar şi a garanţiilor pe care le consideră nejustificat de mari, potrivit raportului de cercetare „Carta albă a IMM-urilor din România 2016“.

Principalele bariere în accesarea unor credite bancare sunt dobânzile prea ridicate (44,4% din antreprenorii respondenţi în cadrul studiului), lipsa garanţiilor (29,1%), numărul mare de acte solicitate sau dificultatea mai sporită de obţinere a împrumutului comparativ cu alte surse de finanţare (19%). De asemenea, o altă barieră o constituie incertitudinea privind situaţia financiară a companiei (18,1%), potrivit rezultatelor studiului. 

Numai 22,6% din IMM-uri apelează la credite bancare, alte surse de finanţare accesate fiind creditul furnizor (21,2%), leasingul (7,9%), împrumutirile de la instituţii specializate (1,7%) sau fondurile nerambursabile (2,1%). Cei mai mulţi antreprenori care se bazează în special pe autofinanţarea afacerilor sunt cei din comerţ şi servicii, în timp ce creditul bancar este mai des accesat de cei care activează în turism. 

Cele mai mari nevoi de finanţare se conturează pentru asigurarea sumelor necesare pentru stocuri şi capital de lucru (36%), dezvoltarea unor produse, servicii sau accesarea unor noi pieţe (29,7%) şi investiţiile imobiliare, în echipamente sau tehnologie (28,1%).

Raportul „Carta albă a IMM-urilor din România 2016“  mai arată că birocraţia reprezintă cea mai mare problemă cu care se confruntă întreprinzătorii din România, 61,4% din respondenţii sondajului realizat indicând că se confruntă cu dificultăţi din cauza sistemului birocratic al statului. Pe următoarele locuri în rândul celor mai mari dificultăţi se numără fiscalitatea excesivă (pentru 54,7% din patronii de IMM-uri) corupţia (45,2%), controalele excesive (45%), concurenţa neloială (40,3%), scăderea cererii interne (36,3%) şi angajarea şi pregătirea personalului (26,4%).

Pe regiuni, birocraţia este cea mai mare problemă în Centru (judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu), unde 69,9% din întreprinzători o indică ca fiind cea mai mare frână în dezvoltarea afacerilor.

La polul opus, doar 53% din întreprinzătorii din regiunea Nord-Est, care cuprinde şase judeţe din Moldova, consideră birocraţia o piedică în calea afacerilor.

Fiscalitatea excesivă este resimţită mai puternic de către întreprinzătorii din regiunea Bucureşti-Ilfov, unde 64,2% din respondenţi s-au plâns de nivelul prea ridicat al taxelor,  şi mai puţin de către cei din regiunea Sud-Est, în care 39,7% din patronii de IMM-uri o consideră o problemă serioasă.

De asemenea, cei mai afectaţi de corupţie sunt întreprinzătorii din regiunea Sud-Est (56,2%) şi cei mai puţin afectaţi sunt patronii de IMM-uri din regiunea Vest (30,8%).

Raportul a fost realizat prin chestionarea a 1.096 de întreprinzători din toate judeţele ţării.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite