Creditarea a încetinit în august din cauza legii dării în plată, iar depozitele populaţiei au scăzut din cauza vacanţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Per total, creditarea a scăzut, arată statisticile BNR   FOTO Mediafax
Per total, creditarea a scăzut, arată statisticile BNR   FOTO Mediafax

Creditarea populaţiei a avansat cu 2% în luna august, încetinind ritmul anual de creştere din cauza impactului legii dării în plată, în vreme ce depozitele cetăţenilor au scăzut puţin, ca urmare a vacanţelor, arată datele Băncii Naţionale a României (BNR).

Împrumuturile în lei acordate populaţiei de către bănci au avansat în august cu 2% faţă de luna precedentă, până la 62,46 miliarde lei (echivalent cu 14 miliarde euro), ritmul anual de creştere încetinind la 28,2%, de la 29% în iulie, în condiţiile în care din 13 mai se aplică Legea dării în plată, potrivit datelor publicate vineri de banca centrală.

De asemenea, depozitele deschise de către populaţie la băncile din România au scăzut în august pentru a doua lună la rând, cu 415 milioane lei faţă de luna precedentă, până la 153,89 miliarde lei (34,55 miliarde euro), dar sunt mai mari cu 9,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2015.

În ansamblu, creditele acordate de către bănci populaţiei şi firmelor, în lei şi în valută, au scăzut în august cu 0,3% faţă de iulie, a treia lună la rând de declin, dar au crescut cu 0,7% comparativ cu a opta lună din 2015, până la 215,38 miliarde lei (48,4 miliarde euro).

Creşterea creditării a fost generată, şi în august, integral de componenta în lei, în condiţiile în care împrumuturile în valută au continuat să scadă rapid.

„Creditul în lei s-a majorat cu 0,7 % (0,6 % în termeni reali), în timp ce creditul în valută exprimat în lei s-a redus cu 1,6 % (exprimat în euro, creditul în valută a scăzut cu 1,4 %)“, se arată în comunicatul BNR. 

Astfel, creditele în lei acordate populaţiei au crescut în august cu 2% faţă de luna precedentă, până la 62,46 miliarde lei, în timp ce împrumuturile în lei acordate firmelor au scăzut cu 0,7% în acelaşi interval, până la 57,9 miliarde lei.

Pe partea în valută, împrumuturile acordate populaţiei s-au contractat cu 1,8% în august faţă de iulie, până la echivalentul în lei a 48,3 miliarde lei, iar creditele în valută acordate companiilor au scăzut cu 1,5%, până la echivalentul a 46,7 miliarde lei.

În urma evoluţiei, la finalul lui august, valoarea creditelor în lei a ajuns la 55,9% din valoarea totală a creditelor acordate de bănci populaţiei şi firmelor, în timp ce creditele în valută nu mai reprezintă decât 44,1%. 

Vacanţa din cont

În schimb, vacanţele au redus depozitele populaţiei din bănci în august, iar în total, românii au în conturi aproape 153,89 miliarde de lei. La finalul lunii iulie, valoarea depozitelor populaţiei era de 154,3 miliarde lei.

Astfel, la finalul lunii august, populaţia avea depozite în lei la bănci de 96,94 miliarde lei şi depozite în valută de 56,95 miliarde lei.

În perioada august 2015 - august 2016, depozitele în lei ale persoanelor fizice au avansat cu 10,5%, iar cele în valută - cu 6,9%.

Per total, depozitele sunt mai mari datorită firmelor

În total, depozitele din bănci ale populaţiei şi firmelor au ajuns la 258,5 miliarde lei (echivalent cu 58 miliarde euro) la finalul lunii august, în creştere cu 0,5% faţă de iulie şi cu 11,8% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015.

În urma acestor evoluţii, populaţia şi firmele şi-au consolidat poziţia de creditor net faţă de sistemul bancar, în condiţiile în care valoarea depozitelor din bănci este cu 20% mai mare faţă de valoarea totală a creditelor luate la 31 august, de  215,4 miliarde lei (48,4 miliarde euro).

Ultimele date statistice arată o creştere accelerată a salariilor în ultimele luni. Câştigul salarial mediu net la nivel naţional a crescut cu 12,4% în ultimul an, până la 2.078 de lei (echivalent cu 463 euro) în luna iulie 2016.

În plus, de la 1 mai, salariul minim brut pe economie a crescut de la 1.050 de lei până la 1.250 de lei.

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an şi de care depinde puterea de cumpărare a populaţiei, este în prezent semnificativ sub estimările analiştilor, ajungând la -0,2% în luna august.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite