Consumatorii vulnerabili ar putea primi sprijin pentru plata facturilor la energie şi gaze, încă din această toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Reglementările din legea consumatorului vulnerabil ar putea intra în vigoare din această toamnă, a transmis, joi, ministrul Energiei, Virgil Popescu, potrivit Digi24.

„Vom devansa termenul de aplicare a Legii consumatorului vulnerabil, astfel încât sprijinul să fie acordat începând cu acest sezon rece, nu de anul viitor. Sper ca legea să fie aprobată în Parlament în prima parte a lunii septembrie, astfel încât să putem acorda aceste ajutoare din octombrie-noiembrie. (...) Vorbim de peste 400.000 de consumatori.", a spus Popescu.

Potrivit acestuia, banii vor veni de la bugetul de stat, în principal din dividendele acordate de companiile energetice.

Ministrul a precizat că preţul mediu al energiei de la începutul anului până la 31 iulie a fost 64 de euro pe MWh pe piaţa spot a bursei OPCOM.

„Nu 100, nu 1.000 de lei, nu 200. Noi ne uităm la preţul mediu. Există şi vârfuri şi este evident că trebuie să urmărim acest aspect. Principala cauză a creşterii preţului este costul certificatului de CO2 nu doar în România, ci peste tot, acolo unde există energie pe cărbune preţul este foarte sus, 55 de euro costul unui certificat care se adaugă la costurile de producţie şi evident că toţi ceilalţi producători vor beneficia de acest preţ şi vor face profit", a arătat Popescu, potrivit Digi24.

Virgil Popescu: „Mergeţi pe piaţa concurenţială”

Ministru Energiei îi sfătuieşte pe consumatorii să încheie noi contracte în piaţa liberă, unde preţurile sunt mai mici.

„Oameni buni, vă repet tuturor, mergeţi pe piaţa concurenţială, liberă, alegeţi cea mai bună ofertă, nu staţi în piaţa de serviciu universal, care este scumpă. Primul care este pe listă - şi mai sunt doi-trei la acelaşi nivel de preţ - este compania noastră, Hidroelectrica, faceţi contracte!", a îndemnat ministrul.

Piaţa de energie a fost complet liberalizată din acest an, de la 1 ianuarie la gaze naturale şi de la 1 iulie la energie electrică, lucru care a dus la o serie de scumpiri importante ale energiei.

Premierul Florin Cîţu a convocat joi o întâlnire cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi cu reprezentanţi ai ANRE, Transelectrica, OPCOM şi Consiliul Concurenţei, tema discuţiilor fiind creşterea preţurilor la energia electrică.

„Am două obiective la această întâlnire. În primul rând aş vrea să înţeleg exact ce se întâmplă cu creşterea preţurilor. Ştiu foarte bine că există mai multe explicaţii - şi creşterea preţurilor pentru acele certificate verzi şi aşa mai departe. În acelaşi timp am chemat Consiliul Concurenţei pentru că este o diferenţă foarte mare de la liberalizare, deci piaţă liberă, la piaţă concurenţială şi vreau să mă asigur că în România îndeplinim şi condiţiile unei pieţe concurenţiale. Pentru că până la urmă piaţă liberă înseamnă un lucru, dar doar dacă ai piaţă concurenţială preţurile pot să şi scadă.", a declarat joi Florin Cîţu, cu ocazia instalării lui Dan Vîlceanu ca ministru de Finanţe, potrivit News.ro.

Întrebat despre proiectul de lege privind consumatorul vulnerabil de energie, Cîţu a spus că se caută soluţii pentru accelerarea aprobării legislaţiei pentru finanţarea consumatorului vulnerabil.

„I-am cerut ministrului Energiei să vină cu o soluţie şi vom avea o soluţie de a finanţa şi de a aproba mai repede consumatorul vulnerabil pentru că aceste companii au profituri mai mari decât până acum şi putem de acolo să transferăm. Se accelereaza aprobarea legii, trebuie să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022.", a spus Cîţu.

Legea care stabileşte măsuri de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie a fost adoptată de Senat în luna mai, şi este la Camera Deputaţilor.

Prin proiectul de act normativ se acordă ajutoare financiare pentru încălzirea locuinţei, pentru consumul de energie, pentru acoperirea unei părţi din consumul energetic al gospodăriei pe tot parcursul anului, pentru achiziţionarea în cadrul unei locuinţe de echipamente eficiente din punct de vedere energetic pentru iluminarea, răcirea, încălzirea şi asigurarea apei calde de consum în locuinţă, pentru achiziţionarea de produse şi servicii în vederea creşterii performanţei energetice a clădirilor ori pentru conectarea la sursele de energie.

Ajutorul financiar pentru încălzirea locuinţei este de 250 lei lunar pentru gaze naturale, 500 lei lunar pentru energia electrică şi 160 lei lunar pentru combustibili solizi şi petrolieri, faţă de 80 lei cât era prevăzut în forma Guvernului. Limita maximă până la care o persoană poate beneficia de ajutoare pentru încălzire este de 810 lei/persoană în cazul familiilor şi 1.445 de lei în cazul persoanei singure.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite