Consiliul Concurenței a aplicat amenzi în valoare de peste 160 de milioane de lei anul trecut

0
Publicat:

Consiliul Concurenței a avut anul trecut noi atribuții, însă a continuat să efectueze activități de monitorizare a piețelor, deschizând investigațiii acolo unde existau indicii de încălcare a legii.

foto bancnote de 100 și 200 de lei
Consiliul Concurenței a aplicat amenzi în valoare de peste 160 de milioane de lei Foto: Shutterstock

Anul trecut, autoritatea a declanșat 24 de investigații pornind de la posibile încălcări ale Legii Concurenței, cele mai multe din ultimii 12 ani de activitate al Consiliului Concurenței. Investigațiile au fost declanșate în domenii precum distribuția energiei electrice, piața serviciilor bancare de creditare pentru persoanele fizice, producerea și/sau comercializarea uleiului de floarea soarelui, zahărului și untului, piața pieselor auto sau piața lucrărilor de întreținere a drumurilor naționale și autostrăzi, arată un comunicat remis marți de Consiliul Concurenței.

Dintre cele 24 de investigații, 14 au fost finalizate apicând amenzi în valoare totală de 160 de milioane de lei, echivalentul a 32,1 de milioane de euro. În plus, „77% din suma totală a fost reprezentată de sancțiuni aplicate pentru înțelegeri între companii”, transmite sursa citată.

Printre cele mai importante amenzi se numără:

• 123 milioane lei (25 milioane euro) pentru SEROM, Dante International S.A., Altex România S.R.L. și Flanco Retail S.A, pentru participarea la o înțelegere anticoncurențială pe piața comercializării televizoarelor și telefoanelor mobile.

• 20,5 milioane lei (aproximativ 4,1 milioane euro) pentru companiile Dataware Consulting, Kontron Services Romania și Tema Energy, pentru participarea cu oferte trucate la licitația organizată de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pentru realizarea centrului de furnizare de servicii electronice.

• 14,3 milioane lei (aprox. 2,9 milioane euro ) pentru companiile Albalact, Covalact și Dorna Lactate, parte din grupul francez Lactalis, pentru că au refuzat să ofere acces la unele informații în timpul inspecțiilor inopinate derulate în cadrul investigației privind posibile înțelegeri de stabilire a prețurilor pe piața producției și comercializării de unt.

De asemenea, anul trecut  au fost finalizate mai multe studii în domenii precum materiale de construcții, producerea energiei electrice din surse regenerabile, racordarea clienților casnici la rețelele de distribuție a energiei electrice, naval – activitatea în porturile Constanța și Galați, infrastructura feroviară.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite