eMag, Altex, Flanco și Serom, amendate cu 123 milioane lei pentru că s-au înțeles asupra prețurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Concurenţei a sancționat companiile SEROM, Dante International S.A., Altex România S.R.L. și Flanco Retail S.A cu 123 milioane lei pentru participarea la o înțelegere anticoncurențială pe piața comercializării televizoarelor și telefoanelor mobile, în perioada 2019-2021.

Depozit al eMag
eMag a fost amendată cu 20 de milioane de lei

Amenzile au fost aplicate astfel:

· SEROM 75.441.655 lei

· Dante Internațional 20.311.427 lei

· Altex România 21.376.113 lei

· Flanco Retail 6.223.580 lei

Înțelegerea anticoncurențială a constat în fixarea prețurilor de revânzare a unor produse de către SEROM și fiecare din partenerii săi comerciali, respectiv Altex, Dante Internaționale (denumirea oficială a companiei care administrează marketplace-ul eMag) și Flanco, ceea ce a condus la limitarea capacității celor trei comercianți cu amănuntul de a-și stabili independent prețurile de revânzare.

Astfel, a fost restricționată concurența la nivelul comerțului cu amănuntul, având efect asupra consumatorilor, care au plătit prețuri mai mari pentru anumite tipuri de televizoare și telefoane mobile. Televizoarele și telefoanele mobile reprezintă unele dintre cele mai importante produse electronice și de comunicații.

Indiciile care au stat la baza declanșării investigației au inclus și informații primite pe Platforma Avertizorilor de Concurență, un instrument prin intermediul căruia se pot aduce în atenția autorității încălcările Legii concurenţei, în mod anonim. Platforma poate fi accesată la https://report.whistleb.com/ro/consiliulconcurentei.

Reamintim că legea concurenței interzice orice înțelegeri între companii și practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurența pe piața românească, în special cele care stabilesc prețuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiții de tranzacționare.

Deciziile Consiliului Concurenței sunt executorii, iar amenzile aplicate reprezintă venituri la bugetul de stat. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pune în aplicare decizia de sancționare a autorității de concurență și execută amenzile.

Reacția eMag

„Am colaborat cu Consiliul Concurenței pe tot parcursul investigației și am pus la dispoziția autorităților, în mod transparent, toate informațiile necesare pentru clarificarea situației. Concomitent cu plata amenzii, ne vom concentra pe mai departe în a oferi clienților noștri servicii cu valoare adăugată care să îi ajute să economisească timp și bani și a le oferi experiențe bune în online”, au declarat reprezentanții eMag pentru „Adevărul”.

eMag, amendată și în Ungaria

În luna mai a anului 2021, eMAG a fost amendată de Autoritatea de Concurenţă din Ungaria cu 200 milioane forinţi (echivalentul a circa 560.000 euro) plus obligaţia de a plăti o compensaţie de aproximativ 4 miliarde forinţi (11,2 milioane euro) şi alte obligaţii faţă de clienţi şi comercianţi.

Amenda a fost aplicată în urma unei anchete în care au fost examinate practicile de gestionare a sute de vânzători din platforma eMAG şi s-a constatat că ar exista fapte incorecte.

Autoritatea maghiară de concurenţă susţine că nu ar fi fost elaborate reguli interne în timpul campaniilor de reducere care să asigure un preţ cu adevărat diminuat al produsului şi faptul că preţul iniţial al produselor reflectă cu adevărat preţul anterior al acestora, cel de dinainte de “reducere”.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite