Comisia Europeană va verifica „la sânge” decontarea celor 750 de miliarde de euro acordaţi prin PNRR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
comisia europeana

Comisia Europeană avertizează că va verifica decontarea celor 750 de miliarde de euro din PNRR după criterii chiar mai dure decât cele din programele operaţionale. Din cauza temerilor de corupţie, va face apel la Parchetul European, scrie Biziday citând Financial Times.

Comisia Europeană va introduce criterii mai dure pentru decontarea banilor alocaţi planurilor naţionale de redresare şi rezilienţă, decât cele din programele operaţionale. Vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene responsabil cu politica economică, a declarat că decontarea fondurilor de recuperare va fi guvernată de un set mai strict de reguli, potrivit Financial Times.

Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene responsabil cu politica economică, a declarat că decontarea fondurilor de recuperare (prin programele naţionale) va fi guvernată de un set mai strict de reguli decât cele din programele operaţionale ale UE. “Sistemul pe care l-am pus în aplicare este unul robust, care va garanta utilizarea corectă a acestor finanţări”, a spus Dombrovskis pentru Financial Times, relatează Biziday.

El a adăugat că Bruxelles-ul este gata să suspende plăţile dacă există semne că un guvern naţional nu se ocupă de reformele de îmbunătăţire a competitivităţii sau că nu canalizează banii către investiţiile la care se angajează.

Potrivit FT, există îngrijorări legate de corupţia şi respectarea regulilor statului de drept în unele ţări UE, iar aceste fonduri, în valoare totală de 750 de miliarde de euro, ar putea fi o tentaţie şi mai mare pentru fraude. Menţionează scandalul din Ungaria, căreia OLAF îi cere să dea înapoi banii primiţi pentru o linie de metrou, din cauza problemelor de fraudă şi corupţie, dar şi achiziţiile de maşini de poliţie din Bulgaria.

Fondul de recuperare include, de asemenea, un nou mecanism care leagă plăţile de principiile “statului de drept” negociate îndelung cu Ungaria şi Polonia, care iniţial au fost pe punctul de a bloca acordul european.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite