Comisia Europeană va propune măsuri de sprijin pentru industriile mari consumatoare de energie
0Comisia Europeană va propune săptămâna viitoare un pachet amplu de măsuri pentru a sprijini industriile din UE aflate în dificultate, inclusiv ajutor pentru reducerea riscului acordurilor de cumpărare a energiei și reguli mai simple privind ajutorul de stat.

Propunerile sunt cuprinse într-un proiect al Acordului pentru industrie curată. Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a făcut ca inversarea declinului industrial al Europei să fie obiectivul ei cheie în al doilea mandat de președinte. În ianuarie, von der Leyen a anunțat o busolă a competitivității care subliniază obiectivele Comisiei pentru următorii doi ani.
Unul dintre pachetele de reper este Clean Industrial Deal, pe care Comisia îl va anunța săptămâna viitoare. Acordul urmărește să sprijine marii consumatori non-casnici, care se confruntă cu „costuri mari ale energiei, concurență globală neloială și reglementări complexe”, precum și să stimuleze sectorul tehnologiei curate.
Ca parte a planurilor sale de abordare a prețurilor ridicate la energie, Comisia urmează să propună un plan de acțiune pentru energie accesibilă. Planul include un program pilot cu Banca Europeană de Investiții pentru a reduce riscul acordurilor de cumpărare a energiei electrice, cu accent pe companiile mici și mijlocii.
De asemenea, BEI va introduce "măsuri pentru producătorii de reţele" ce vizează acordarea de garanţii pentru producătorii de componente de reţea, scrie Reuters. Țările UE trebuie să își modernizeze și să-și extindă rețelele electrice pentru a îndeplini obiectivele UE privind schimbările climatice, care depind de electrificare.
De asemenea, Comisia intenționează să simplifice normele privind ajutoarele de stat până în iulie anul acesta și taxele de carbon, să introducă obiective dinamice de stocare a gazelor și să le spună statelor membre să „scadă taxele pe energie electrică până la pragurile minime legale”.
Companiile europene de utilități au declarat anul trecut că sarcina fiscală grea împiedică noile investiții.
Comisia dorește, de asemenea, să mobilizeze fonduri din următorul buget, cunoscut sub numele de CFM, pentru a oferi „ajutorare pe termen scurt... pentru a îmbunătăți argumentul de afaceri pentru producția curată realizată de UE”.