Comisia Europeană a semnat al treilea contract cu Pfizer. Până când vor fi livrate cele 1,8 miliarde de doze de vaccin
0Comisia Europeană a semnat un al treilea contract cu societăţile farmaceutice BioNTech şi Pfizer. Prin intermediul lui se rezervă încă 1,8 miliarde de doze de vaccin în beneficiul tuturor statelor membre ale UE.
El va permite achiziţionarea a 900 de milioane de doze de vaccin actual şi de vaccin adaptat la variante, cu opţiunea de a achiziţiona alte 900 de milioane de doze, ce vor fi livrate în perioada cuprinsă între sfârşitul anului 2021 şi 2023
Contractul prevede ca producţia de vaccinuri să se efectueze în UE şi ca elementele componente esenţiale să provină din UE. În plus, el prevede că, încă de la începutul disponibilităţii vaccinurilor în 2022, livrarea lor în UE este garantată. Datorită cooperării, derulate în condiţii bune, cu întreprinderile în temeiul contractelor actuale şi a unor măsuri instituite, livrarea dozelor în timp util este asigurată. A fost consolidată posibilitatea ca statele membre să revândă sau să doneze doze ţărilor care au nevoie de ele, din afara UE sau prin intermediul mecanismului COVAX, contribuind la un acces global şi echitabil la vaccin, în întreaga lume. Acest nou contract va consolida capacitatea UE de a produce vaccinuri, permiţând astfel deservirea altor pieţe din întreaga lume.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Odată cu semnătura noastră, noul contract este acum în vigoare, ceea ce este o veste bună pentru lupta noastră pe termen lung în vederea protejării cetăţenilor europeni împotriva virusului şi a variantelor sale! Producţia şi livrarea în UE a până la 1,8 miliarde de doze sunt garantate. Contractele potenţiale cu alţi producători vor urma acelaşi model, în beneficiul tuturor.”
Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară, a declarat: „Trebuie să fim cu un pas înaintea virusului. Aceasta înseamnă să avem acces la vaccinuri adaptate pentru a ne proteja împotriva ameninţării pe care o reprezintă variantele, pentru a potenţa vaccinurile cu scopul de a prelungi imunitatea, precum şi pentru a ne proteja populaţia tânără. Ne concentrăm în mod prioritar asupra tehnologiilor care şi-au dovedit valoarea, cum ar fi vaccinurile pe bază de mARN, dar ne menţinem opţiunile deschise. Ultimele luni au demonstrat în mod clar necesitatea de a avea acces la o gamă largă de vaccinuri şi de tehnologii diverse, precum şi la parteneri fiabili. Pe măsură ce ritmul vaccinării creşte în fiecare zi, iar activitatea vizând obţinerea unor mijloace terapeutice eficace se intensifică, putem privi în viitor cu mai mult optimism şi cu mai multă încredere.”
Contractul semnat astăzi cu alianţa BioNTech-Pfizer va suplimenta portofoliul larg de vaccinuri care urmează să fie produse în Europa, bazat pe contractele semnate deja cu AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, Curevac şi Moderna şi cu însăşi BioNTech/Pfizer. Comisia a autorizat introducerea pe piaţă condiţionată a vaccinurilor dezvoltate de BioNTech şi Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson and Johnson. Acest portofoliu diversificat de vaccinuri asigură accesul Europei la doze suficiente pentru a-şi imuniza întreaga populaţie, inclusiv împotriva variantelor virusului.
BioNTech este o companie germană care colaborează cu societatea Pfizer din SUA în vederea dezvoltării unui vaccin bazat pe ARN mesager (mARN). mARN joacă un rol fundamental în biologie, transferând instrucţiuni de la ADN la aparatul celular care sintetizează proteine. În cazul unui vaccin mARN, aceste instrucţiuni determină producerea unor fragmente inofensive ale virusului pe care corpul uman le utilizează pentru a genera un răspuns imunitar capabil să prevină sau să combată o anumită boală.
Comisia a decis să sprijine în continuare acest vaccin pe baza unei evaluări ştiinţifice solide, a tehnologiei utilizate, a experienţei companiilor în dezvoltarea vaccinului şi a capacităţii lor de producţie pentru a aproviziona întreaga UE. Comisia va completa, în plus, acest contract cu alte contracte vizând vaccinuri bazate pe alte tehnologii, continuând astfel abordarea de succes bazată pe constituirea unui portofoliu, pe care a adoptat-o încă de la începutul pandemiei.