Comerţul ilegal cu brazi de Crăciun, încurajat de Guvern. Executivul trebuia să introducă sancţiuni, dar proiectul s-a pierdut pe drumul spre Monitorul Oficial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) anunţă, într-un comunicat, că „doreşte să denunţe nepublicarea inexplicabilă în Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern privind provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase“. Proiectul normativ stabileşte şi sancţionează contravenţiile silvice, printre care şi comerţul ilicit cu brazi de Crăciun.

Hotărârea de Guvern adoptată în urmă cu aproape două luni, pe data de 16 octombrie 2013, modifică normele de comercializarea ale materialelor lemnoase, punând accentul pe interzicerea comercializării lemnului recoltat ilegal şi introducând unele prevederi ale Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European si al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligatiilor ce revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn.

Tăcere suspectă în favoarea hoţilor

AMRCR a atras atenţia autorităţilor, atât pe cale instituţională, cât şi în mod public asupra lipsei de interes manifestate, solicitând rezolvarea cu prioritate a acestei probleme.
"Nici Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, nici Ministerul Apelor şi Pădurilor şi nici Secretariatul General al Guvernului nu au oferit un răspuns oficial nici în termenul de 30 de zile de la înregistrarea oficială a solicitărilor, lăsând să treacă două luni de la adoptarea Hotărârii de Guvern şi mai bine de un an jumătate de la începerea discuţiilor despre problemele generate în piaţă de actuala legislaţie instituţiile implicate", acuză AMRCR.

Niciuna dintre părţi nu cunoaşte motivul pentru care documentul nu este publicat şi nu găseşte resursele sau interesul pentru a-l cerceta.

AMRCR consideră că acesta este defapt un prilej pentru evazionişti să prindă ultimul tren de sărbători pentru a-şi acoperi tăierile ilegale din pădurile României. Iar autorităţile, prin lipsa de interes afişată, nu fac decât să faciliteze acest lucru, chiar în contextul dezbaterii noului Cod Silvic şi a discuţiilor referitoare la limitarea tăierilor abuzive“, se arată în comunicatul asociaţiei.

O situaţie nepermisă în UE

Nepublicarea acestei Hotărâri de Guvern  aduce prejudicii economice atât membrilor asociaţiei din sectorul „Do it yourself”, care desfăşoară o activitate de comerţ modern şi transparent, cât şi clienţilor acestora, care nu pot beneficia de reglementările unui cadru legislativ în concordanţă cu practicile europeane şi orientat spre interesele consumatorilor din România.

Asociaţia apreciază că astfel de situaţii sunt nepermise din partea unei ţări membre a Uniunii Europene şi face apel încă o dată la rezolvarea ei cu prioritate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite