Colegii îl băteau cu pietre la şcoală, acum este miliardar. Povestea excentricului care a realizat cea mai profitabilă investiţie din istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când era mic, colegii îl băteau cu pietre la şcoală. În tinereţe îl avea ca erou pe şeful McDonald’s din ţara sa, care l-a sfătuit să înveţe engleză şi să studieze în SUA. Acolo a dezvoltat primele sale invenţii şi companii, produsele cu amprenta sa ajungând în întreaga lume. În toiul crizei „dotcom“ a pierdut o avere personală fantastică: 70 de miliarde de dolari. Dar nu s-a dat bătut, iar acum este al doilea miliardar al Japoniei.

Este vorba de Masayoshi Son, proprietarul operatorului telecom Softbank din Japonia şi cel care controlează Yahoo! Japan şi 35% din Alibaba – cel mai mare retailer online din China. În SUA, Son deţine prin Softbank 80% din Sprint, al patrulea operator telecom de peste Ocean.

Este de fapt coreean

Povestea lui începe în 1957, când Son s-a născut în Tosu, localitate din insula japoneză Kyushu. Numai că el nu era japonez, ci coreean. Tatăl său era pescar. În anii ’60, din cauza discriminării masive faţă de coreeni din societatea niponă, Son era atacat cu pietre de către colegii lui de şcoală. Numele său original este Son Jeong-ui, nume de coreean, dar familia sa şi-a schimbat numele în Yasumoto pentru a fi mai uşor acceptată în societate.

Probabil acest lucru i-a adus dorinţa nestăvilită de a rezolva de unul singur toate problemele, ceea ce mai departe i-a alimentat curiozitatea şi energia. În tinereţe, Son s-a agitat să îl întâlnească pe eroul său: Den Fujita, cel care a adus McDonald’s în Ţara Soarelui Răsare. Acesta l-a sfătuit să înveţe engleza şi să se ducă în SUA pentru studii.

Fascinat de procesoare şi microcipuri

Astfel că, în 1973, la doar 16 ani, Son a ajuns în San Francisco. A terminat liceul în câteva săptămâni, iar apoi s-a înscris la Universitatea California din Berkeley, pentru a studia ştiinţa calculatoarelor şi economie. Studentul Son a fost atât îndrăgostit de procesoare încât legenda spune că avea mereu asupra lui o fotografie cu un microcip. Masayoshi Son era convins că viitoarea revoluţie va veni din industria procesoarelor.

Când nu studia, Son căuta idei de afaceri. La un moment dat s-a decis să vină cu câte o idee pe zi. Ba chiar şi-a „angajat“ un coleg care să meargă la cursuri în locul lui atunci când el avea întâlniri de afaceri.

Citiţi mai departe continuarea pe Adevărul Financiar pentru a vedea cum a făcut Masayoshi Son cea mai profitabilă tranzacţie din istorie şi cum a pierdut 70 de miliarde de dolari

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite