Coface: Numărul de insolvenţe a scăzut cu 53% în primele nouă luni. Care sunt cele mai mari greşeli pe care le face un antreprenor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai afectate domenii sunt sectoarele textile şi salubritate
Cele mai afectate domenii sunt sectoarele textile şi salubritate

Numărul de insolvenţe se situa la 7.389 în primele nouă luni ale anului, cu 53% mai puţin decât în acelaşi interval din anul 2014, potrivit datelor Coface.

Cele mai afectate domenii au fost, în ordine, sectoarele textile, salubritate, construcţii, industriile alimentară şi chimică din punctul de vedere al numărului de insolvenţe raportat la mia de companii. 

Potrivit experţilor Coface, cele mai mari greşeli pe care le face un patron sunt: randament al afacerii sub costurile de finanţare (adică au profit, dar acesta se pierde din cauza dobânzilor), investiţii pe termen lung cu finanţare pe termen scurt, lichiditatea scăzută. 

Cele mai bune practici - observate la firmele care au evitat insolvenţa - sunt: investiţii finanţate din profit, randament mai mare decât costul cu dobânzile, capital de lucru pozitiv.

Ce a determinat insolvenţele

"Evoluţiile din ultimii şase ani arată un grad de îndatorare a companiilor care a urcat de la 76% în 2008 la 127% în prezent, iar termenele de încasare a sumelor de la furnizori au crescut de la 89 la 182 de zile.
În acelaşi timp, întârzierile plăţilor către clienţi au urcat de la o medie de 180 la 231 de zile", a declarat Constantin Coman, country manager al Coface România, în conferinţa de prezentare a studiului "Situaţia insolvenţelor din România în primele trei trimestre din 2015".

Doar 22 de companii active la mia de locuitori

România se prezintă, în plan regional, cu unul dintre cele mai scăzute grade de ocupare antreprenorială (număr de firme active la mia de locuitori): 22.

Pentru comparaţie, Cehia are 140 de firme active la mia de locuitori, Slovenia 116, Ungaria 90, Bulgaria 55 şi doar Serbia are mai puţin decât noi, respectiv 16 firme.


"Asta arată că în România spaţiul de manevră pentru antreprenori este redus, iar cadrul legislativ-fiscal este oarecum impropriu", a explicat Iancu Guda, directorul diviziei Services a Coface România.

.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite