Cine poate beneficia de programul Casa Verde Plus. Prima este de maximum 40.000 lei
0Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a publicat condițiile de eligibilitate a beneficiarilor programului Casa Verde Plus, prin care persoanele fizice și juridice pot obține o finanțare de maximum 40.000 de lei, dar nu mai mult de 120 lei/mp.

Potrivit AFM, se pot înscrie în programul Casa Verde Plus:
- Cetățeni români, ai statelor UE sau ai Spațiului Economic European, cu domiciliul stabil în România;
- Persoane fizice care dețin autorizație de construire pentru o locuință unifamilială nouă sau au preluat-o legal;
- Proprietari sau coproprietari ai unor locuințe unifamiliale existente care doresc renovarea prin izolare.
Cheltuielile eligibile sunt:
- Achiziţia de materiale specificate in ghid şi utilizate pentru izolarea şi finisarea locuinţelor aflate în faza de construcţie sau renovarea locuinţelor existente, inclusiv TVA aferentă.
- Servicii manoperă, inclusiv TVA aferentă. Profitul, cheltuielile indirecte şi TVA aferentă acestora nu sunt eligibile.
- Serviciile de proiectare, respectiv elaborarea proiectului tehnic în procent maxim de 5% din investiţia de bază, numai pentru proiectele care presupun izolarea unei locuinţe existente.
Finanţarea se acordă sub forma unei prime de eficienţă energetică în valoare de maximum 40.000 lei, aferentă cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 120 lei/mp izolat şi finisat, pentru izolarea locuinţelor aflate în faza de construcţie şi pentru izolarea locuinţelor existente.
În cadrul programului, solicitantul poate beneficia de o singură primă de eficienţă energetică.
Eventualele diferenţe până la acoperirea integrală a costurilor, precum şi cheltuielile neeligibile vor fi suportate de către beneficiar din surse proprii.
Procentul finanţării poate fi până la 100% însă nu va putea depăşi valoarea de maximum 40.000 lei.
Persoane juridice
În ce privește persoanele juridice, acestea pot fi unităţi administrativ-teritoriale, instituţii publice, organizaţii neguvernamentale. unitate administrativ-teritorială este şi subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului.
Cheltuielile eligibile pentru firme:
- cheltuielile prevăzute pentru realizarea investiţiei conform DALI: materiale de izolaţie organic-naturale, sisteme de acoperiş verde, perete vegetal, sisteme de eficientizare a consumurilor (BMS), geam termopan cu tâmplărie din lemn;
- sisteme de iluminat pe bază de LED în limita a 15% din valoarea cheltuielilor pentru investiţia de bază;
- cheltuielile cu montajul sistemelor, efectuarea, verificarea probelor şi încercărilor;
- taxa pe valoarea adăugată, TVA, dacă aceasta este nedeductibilă;
- cheltuielile cu consultanţa, DALI, proiectul tehnic, în limita a 8% din cheltuielile pentru investiţia de bază. Sumele nedecontate privind cheltuielile pentru proiectare şi consultanţă nu se vor reporta pentru execuţie lucrări şi se vor diminua în mod corespunzător din valoarea contractului de finanţare.
Valoarea finanţării pentru firme este de până la maximum 500.000 lei pe proiect, aferentă cheltuielilor eligibile. Se acordă în cuantum de până la 90% din cheltuielile eligibile ale proiectului.
Bugetul AFM pentru 2025 depăşeşte 16,42 miliarde de lei
Bugetul AFM pentru anul 2025 este de 16,42 miliarde de lei, în creştere cu aproape 18% faţă de suma din anul anterior, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).
Principalele programe finanţate în anul 2025 din Fondul de Mediu sunt:
- Programul privind panourile fotovoltaice - buget de 1,50 miliarde de lei pentru relansarea programului în 2025;
- Programul "Rabla" auto (1,43 miliarde de lei); Iluminat public stradal cu LED (500 de milioane de lei);
- Eficienţă energetică în clădiri publice (500 de milioane de lei);
- Rabla pentru sobe (250 de milioane de lei); Finanţarea bateriilor de stocare pentru sisteme fotovoltaice (400 de milioane lei);
- Înfiinţarea de parcuri în aglomerările din Bucureşti (50 de milioane de lei); Program sportiv FOTE Braşov 2027 (buget de 50 de milioane de lei); Rabla Termopane - înlocuirea termopanelor pentru eficienţă energetică (50 de milioane de lei);
- Programul naţional de creştere a sechestrării carbonului în pădurile din fondul forestier naţional (200 de milioane de lei);
- Program "Casa Verde Plus - pompe de căldură" (100 de milioane de lei).