Cinci proiecte de monede alternative care amenință supremația dolarului

0
Publicat:

Supremația îndelungată a dolarului în comerțul global este amenințată de proiectele unor economii emergente de a dezvolta metode alternative de plată, relatează Business Insider.

Supremația dolarului este vizată de metode de plată alternative FOTO SHUTTERSTOCK
Supremația dolarului este vizată de metode de plată alternative FOTO SHUTTERSTOCK

Timp de zeci de ani, dolarul a domnit ca monedă de rezervă mondială, fiind utilizat pe scară largă în comerțul transfrontalier, în special pentru mărfuri precum petrolul. Grație stabilității relative a prețului său, investitorii îl consideră un activ sigur în perioadele de incertitudine economică și geopolitică sporită.

Brazilia și Argentina au în plan o monedă comună

Brazilia și Argentina au anunțat recent că se pregătesc să lanseze o monedă comună, denumită „sur” (sud), care să devină un proiect asemănător cu euro, îmbrățișat de întreaga Americă de Sud.

O monedă comună ar putea contribui la stimularea comerțului sud-american, au afirmat liderii țărilor într-o declarație comună, deoarece sunt evitate deopotrivă costurile de conversie și incertitudinea cursului de schimb. Acest lucru ar putea eroda dominația dolarului în regiune, având în vedere că dolarul a reprezentat până la 96% din schimburile comerciale dintre America de Nord și America de Sud între 1999 și 2019, potrivit Rezervei Federale.

Rusia și Iranul vizează o criptomonedă stabilă susținută de aur

Rusia și Iranul colaborează pentru a produce o criptomonedă susținută de aur - o "stablecoin" care ar putea înlocui dolarul pentru plățile în comerțul internațional.

Cele două țări, ambele afectate de sancțiunile occidentale, vor să emită un „jeton al regiunii persane” pentru a fi utilizat în tranzacțiile transfrontaliere, planul fiind să fie lansat într-o enclavă economică specială din Astrahan, în sudul Rusiei, care deja gestionează transporturile iraniene.

Însă proiectul poate merge mai departe doar după ce piața rusă a activelor digitale va fi complet reglementată, potrivit unui deputat de la Moscova.

În ultimele luni, Rusia și Iranul și-au intensificat eforturile de "de-dollarizare", potrivit think tank-ului Jamestown Foundation. Acestea urmăresc să își mărească volumul schimburilor comerciale la 10 miliarde de dolari pe an prin măsuri precum dezvoltarea unui sistem de plăți internaționale alternativ la SWIFT, care le-a fost interzis.

Emiratele Arabe Unite și India analizează posibilitatea de a utiliza rupii în comerțul non-petrolier

Emiratele Arabe Unite și India au lansat ideea de a efectua schimburi comerciale non-petroliere în rupii.

Măsura s-ar baza pe un acord de liber schimb semnat anul trecut, care are drept obiectiv creșterea comerțului - excluzând petrolul - între cele două țări la 100 de miliarde de dolari până în 2027.

De asemenea, China a cântărit ideea de a deconta schimburile comerciale non-petroliere în monede locale care să excludă dolarul, potrivit ministrului de stat pentru comerț exterior al Emiratelor Arabe Unite, Thani bin Ahmed Al Zeyoudi.

China face presiuni pentru ca yuanul să înlocuiască dolarul în tranzacțiile cu petrol

China, pe de altă parte, caută să slăbească dolarul, făcând presiuni pentru ca yuanul să înlocuiască dolarul în tranzacțiile petroliere, având în vedere creșterea comerțului său cu Rusia după ce aceasta a invadat Ucraina.

Mișcarea este o încercare de a eroda regimul petrodolar în vigoare din anii 1970, în care tranzacțiile petroliere globale sunt în mare parte decontate în dolari.

Spre sfârșitul anului trecut, Beijingul a început să cumpere țiței de la Moscova cu reduceri mari, făcând aceste achiziții în yuani și nu în dolari, și dând naștere așa-numitului petroyuan.

Odată cu întărirea dolarului, contractele petroliere devin mai scumpe, deoarece tranzacțiile sunt în mare parte evaluate în moneda americană, ceea ce explică îndepărtarea Chinei de dolar.

Analistul Kpler, Viktor Katona, a declarat că Rusia a devenit practic „o națiune asiatică care, în opinia mea, a introdus yuanul în comerțul cu petrol pe scară largă”.

Rusia și China propun o nouă monedă de rezervă

Anul trecut, Rusia și China au demarat discuții pentru dezvoltarea unei noi monede de rezervă împreună cu alte economii emergente din BRICS ca o provocare la adresa dominației dolarului.

Noua unitate de rezervă ar urma să se bazeze pe un coș de monede ale membrilor grupului: Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud.

Domnia dolarului ca principală monedă de rezervă este deja în declin, pe măsură ce bancherii centrali își diversifică depozitele în monede precum yuanul chinezesc, coroana suedeză și won-ul sud-coreean, potrivit Fondului Monetar Internațional.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite