Christine Lagarde, BCE: Nu ne putem angaja în prealabil la o traiectorie particulară a ratei dobânzii

0
Publicat:

Banca Centrală Europeană nu se poate angaja la un număr prestabilit de scăderi ale dobânzii, chiar şi după ce va începe reducerea costurilor de împrumut, deoarece măsurile depind de datele care vor fi primite, a declarat miercuri preşedintele BCE, Christine Lagarde, transmite Bloomberg şi Reuters.

Christine Lagarde, președintele BCE, zâmbind
Banca Centrală Europeană nu se poate angaja la un număr prestabilit de scăderi ale dobânzii

Mulţi oficiali BCE şi-au exprimat sprijinul pentru o primă reducere a costurilor de împrumut, de la actualul nivel ridicat record, cel mai probabil în iunie, dezbaterea concentrându-se acum la cât de multe scăderi ale dobânzii vor urma.

Dar Lagarde încearcă să oprească aceste speculaţii, chiar dacă a admis că datele recente privind salariile şi inflaţia sunt încurajatoare.

"Deciziile noastre vor trebui să rămână dependente de datele primite şi de fiecare reuniune în parte, răspunzând noilor informaţii care apar. Aceasta implică faptul că, chiar după prima scădere a dobânzii, nu ne putem angaja în prealabil la o traiectorie particulară a ratei dobânzii", a declarat şeful la o conferinţă în Frankfurt.

Datele publicate marţi de Eurostat arată că în zona euro rata anuală a inflaţiei a scăzut de la 2,8% în ianuarie, până la 2,6% în februarie. De asemenea, inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut până la 3,3% în februarie, de la 3,6% în ianuarie. Un alt indicator care, pe lângă preţurile la energie şi alimente, exclude şi preţurile la ţigări şi alcool, a scăzut până la 3,1%, de la 3,3% în ianuarie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Lagarde a prezentat condiţiile necesare pentru ca BCE să înceapă reducerea ratei de dobândă: încetinirea creşterii salariilor, continuarea scăderii inflaţiei şi noi previziuni interne care să confirme că inflaţia revine la ţinta BCE de 2%.

"Dacă aceste date arată un nivel de aliniere suficient între traiectoria inflaţiei şi proiecţiile noastre, şi presupunând că rămân solide canalele de transmitere a politicii monetare, vom putea modifica dobânzile şi vom putea face mai puţin restrictivă politica monetară", a declarat preşedintele BCE. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite