China este dispusă să susţină economia europeană, însă nu prin împrumuturi
0Sprijinul Chinei pentru soluţionarea crizei datoriilor suverane din Europa rămâne valabil în continuare, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez după întâlnirea de astăzi a miniştrilor europeni de finanţe care au hotărât acordarea unui ajutor de 130 de miliarde de euro pentru Grecia.
„Sprijinim eforturile U.E. de a rezolva problema datoriilor zonei euro. Avem încredere în euro. Vom continua să lucrăm după capacităţile noastre cu U.E. şi F.M.I. pentru a ne uni eforturile în soluţionarea crizei datoriilor”, a declarat Hong Lei, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei la o conferinţă, citat de Reuters.
Această declaraţie nu reprezintă o modificare în atitudinea Chinei faţă de Uniunea Europeană. Hong Lei nu a menţionat vreun angajament specific din partea Chinei, ci doar a menţinut poziţia acesteia în ce priveşte economia U.E.
Citeşte aici cum este China influenţată de criza datoriilor europene
Sprijinul U.E. de către China a mai fost anunţat
Înainte de această declaraţie, vice-preşedintele chinez XI Jingping, aflat într-o vizită în Irlanda, şi prim-ministrul Wen Jiabao, la summit-ul U.E.-China care a avut loc la începutul lunii februarie, au susţinut la rândul lor disponibilitatea Chinei de a acorda fonduri pentru sprijinirea economică a Europei. Aceste promisiuni încă nu s-au actualizat prin sprijinirea financiară a guvernelor aflate sub presiune şi nici prin cumpărarea de obligaţiuni guvernamentale de către statul chinez.
Lou Jiwei, preşedintele fondului de investiţii China Investment Corp., a spus că injectarea de fonduri în Europa se va face numai în industrie şi în alte active reale, nu în obligaţiuni guvernamentale.