China anunță noi reguli pentru limitarea achizițiilor în jocurile video
0Autoritățile de reglementare chineze au anunțat vineri o gamă largă de reguli menite să limiteze cheltuielile și recompensele care încurajează jocurile video, dând o lovitură celei mai mari piețe de jocuri din lume, care a revenit la creștere în acest an.

Noile reguli, care vor stabili efectiv limite de cheltuieli pentru jocurile online, au stârnit panică în rândul investitorilor, eliminând aproape 80 de miliarde de dolari din valoarea de piață a celor mai mari două companii de jocuri de noroc din China, în timp ce investitorii încercau să evalueze impactul potențial asupra câștigurilor și a altor restricții care urmează să fie impuse.
De acum înainte, jocurile online nu vor mai avea voie să ofere recompense jucătorilor dacă aceștia se conectează în fiecare zi, dacă cheltuiesc pentru prima dată în joc sau dacă cheltuiesc de mai multe ori consecutiv în joc. Toate acestea sunt mecanisme de stimulare comune în jocurile online.
Acțiunile Tencent Holdings, cea mai mare companie de jocuri de noroc din lume, s-au prăbușit la un moment dat cu 16%, în timp ce cele ale celui mai apropiat rival, NetEase, s-au prăbușit cu până la 25% după ce Administrația Națională a Presei și Publicațiilor a publicat noul proiect de reguli.
Acțiunile investitorului în tehnologie Prosus au urmat Tencent în scădere, pierzând 14,2% la începutul ședinței de vineri și au fost printre cele mai mari scăderi ale indicelui bursier pan-european. Prosus deține o participație de 26% în cadrul Tencent.
„Nu este neapărat reglementarea în sine, ci riscul politic care este prea mare”, a declarat Steven Leung, director executiv de vânzări instituționale la brokerul UOB Kay Hian din Hong Kong. „Oamenii au crezut că acest tip de risc ar fi trebuit să se termine și au început să se uite din nou la elementele fundamentale. Doare foarte mult încrederea”.
Când a fost întrebat despre impactul proiectului de norme, vicepreședintele Tencent Games, Vigo Zhang, a declarat că Tencent nu va trebui să schimbe în mod fundamental „modelul său de afaceri sau operațiunile rezonabile” pentru jocuri, adăugând că societatea a implementat cu strictețe cerințele de reglementare.
Noile reguli vizează piața de jucători minori din China
Zhang a adăugat că minorii au cheltuit un nivel istoric scăzut de bani și de timp pe jocurile Tencent din 2021, când protecția minorilor a devenit un punct de interes pentru Beijing.
NetEase a refuzat să comenteze.
De-a lungul anilor, Beijingul a devenit din ce în ce mai dur cu jocurile video. În 2021, China a stabilit limite stricte de timp de joc pentru persoanele sub 18 ani și a suspendat aprobările de noi jocuri video timp de aproximativ opt luni, invocând preocupări legate de dependența de jocuri.
Cu toate că represiunea s-a încheiat în mod oficial anul trecut, odată cu reluarea aprobărilor de noi jocuri, autoritățile de reglementare au continuat să impună restricții pentru a limita cheltuielile „în joc”.
Noile reguli dezvăluite vineri sunt cele mai explicite de până acum care vizează limitarea cheltuielilor în joc. Pe lângă interzicerea funcțiilor de recompensă, jocurile trebuie, de asemenea, să stabilească limite în ceea ce privește suma cu care jucătorii își pot încărca portofelele digitale pentru cheltuieli în joc.
„Eliminarea acestor stimulente va reduce probabil numărul de utilizatori activi zilnici și veniturile din aplicații și, în cele din urmă, ar putea forța editorii să își revizuiască în mod fundamental strategiile de proiectare și monetizare a jocurilor”, a declarat Ivan Su, analist la Morningstar.
De asemenea, jocurile nu au voie să ofere minorilor funcții de extragere norocoasă bazate pe probabilități și nici să permită specularea și licitarea obiectelor virtuale de joc.
Însă noile norme au inclus o propunere care se așteaptă să fie bine primită de industrie, care prevede ca autoritățile de reglementare să proceseze aprobările de jocuri în termen de 60 de zile.
Între timp, autoritățile de reglementare chineze au anunțat în aceeași zi acordarea de licențe pentru 40 de noi jocuri importate în vederea lansării pe piața internă, ceea ce este văzut ca un semnal al dorinței Beijingului de a permite mai multe jocuri în țară, în ciuda proiectului de norme privind cheltuielile pentru jocuri.
Noile reguli reflectă, de asemenea, preocupările Beijingului cu privire la datele utilizatorilor, cerând editorilor de jocuri să își stocheze serverele în China.
Administrația solicită comentarii publice cu privire la aceste reguli până la 22 ianuarie 2024.
Ca urmare a represiunii Beijingului asupra jocurilor de noroc în 2021, anul 2022 a fost cel mai dificil an înregistrat de industria chineză a jocurilor de noroc, deoarece veniturile totale s-au redus pentru prima dată.
Piața jocurilor video din China a revenit pe creștere în acest an, în condițiile în care veniturile interne au crescut cu 13%, ajungând la 303 miliarde de yuani (42,6 miliarde de dolari), potrivit asociației de profil CGIGC.
Proiectul de normă dură a aruncat, de asemenea, o umbră asupra acțiunilor din domeniul jocurilor de noroc la nivel global. Acțiunile americane din domeniul jocurilor de noroc Roblox, Electronic Arts și Unity Software au scăzut vineri între 1,7% și 3,1%, în timp ce în Europa, dezvoltatorul francez de jocuri video Ubisoft a scăzut cu peste 3%.