Cererea de gaze naturale în Europa va scădea semnificativ în următorii 20 de ani

0
Publicat:

Cererea de gaze naturale în Europa va scădea semnificativ în următorii 20 de ani, conform unui studiu realizat de compania de consultanţă Deloitte şi Institutul ecologic german Oeko.

Flacăra unui aragaz
Cererea de gaze naturale în Europa va scădea semnificativ în următorii 20 de ani

Până în 2040, cererea de gaze naturale ar putea scădea cu două treimi, iar până în 2050 cu 95%, comparativ cu 2021, susţin autorii studiului.

Estimarea presupune că ţările UE rămân în grafic pentru îndeplinirea ţintelor lor climatice. De exemplu, Guvernul german s-a angajat să atingă neutralitatea climatică până în 2045.

Studiul previzionează că în 2030 Germania încă va avea nevoie de gaze naturale de aproximativ 650 TWh (terrawatt-oră), cu aproximativ o treime mai puţin faţă de nivelul consumat în 2021.

Iniţial, consumul de gaze va scădea în special în sectorul construcţiilor, inclusiv locuinţele private, magazinele şi birourile.

Începând din 2030, conform studiului, industria grea ar putea începe accelerarea trecerii de la gaze naturale la energia neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon. 

Comisia Europeană a propus ca schema UE de achiziţii comune de gaze să devină permanentă, se arată într-un document consultat de Reuters.

Potrivit sursei citate, această decizie a fost luată dat fiind faptul că cererea a depăşit aşteptările în cadrul primei licitaţii de achiziţionare de combustibil din afara Rusiei.

Achiziţiile comune de gaze sunt un nou instrument pe care blocul comunitar îl foloseşte pentru a limita creşterea costurilor cu energia, declanşată de întreruperea livrărilor ruseşti, după invadarea Ucrainei. Securitatea energetică a Europei la finalul iernii a fost mai bună decât se estima, după ce statele şi-au redus consumul de energie, au umplut depozitele de gaze, iar vremea blândă a ajutat la evitarea penuriei.

Schema temporară ar urma să expire în decembrie, dar Comisia Europeană a propus ca aceasta să devină permanentă, ca parte a reorganizării reglementărilor pe piaţa gazelor din blocul comunitar.

Conform propunerii Comisiei, consultate de Reuters, companiile din UE vor avea permanent opţiunea de a cumpăra în comun combustibili. Participarea se va face în mod voluntar, dar dacă UE se confruntă cu o criză în aprovizionarea cu combustibili, achiziţiile comune devin obligatorii, pentru a se evita ca statele membre UE să concureze pentru aceleaşi volume insuficiente.

Este stabilit, funcţionează, numărul companiilor este în creştere", a declarat pentru Reuters un oficial UE, referindu-se la achiziţiile comune de gaze.

În pofida scepticismului iniţial, până acum, cantităţile solicitate depăşesc 27 miliarde metri cubi de gaze (bcm) - dublu faţă de nivelul estimat de Bruxelles pentru achiziţiile comune - 13.5 bcm.

Achiziţiile comune sunt doar o mică parte din cererea totală UE de gaze, de aproximativ 360 bcm, dar obiectul este de a ajuta ţările să se pregătească pentru iarnă, când cererea de gaze în Europa atinge nivelul de vârf.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite