Cele mai bogate șapte țări din lume au convenit să contracareze practicile comerciale ale Chinei
0Miniștrii de finanțe și guvernatorii băncilor centrale din G7 se angajează să abordeze „dezechilibrele economice”.

Înalții oficiali din domeniul finanțelor din cele mai bogate șapte democrații ale lumii au lăsat deoparte diferențele puternice privind tarifele vamale americane și au convenit să contracareze „dezechilibrele economice” globale, o aluzie la practicile comerciale ale Chinei.
Înainte de reuniunea miniștrilor de finanțe și a guvernatorilor băncilor centrale din G7, existau îndoieli cu privire la existența unui comunicat final, având în vedere diviziunile legate de tarifele americane și reticența Washingtonului de a considera războiul Rusiei împotriva Ucrainei drept ilegal, scrie The Guardian.
Însă, după discuții care s-au întins pe parcursul a trei zile, participanții au semnat un document lung, lipsit de formularea anterioară privind combaterea schimbărilor climatice, care a omis apărarea tradițională a liberului schimb și a atenuat referirile la războiul din Ucraina.
„Am găsit un teren comun cu privire la cele mai presante probleme globale cu care ne confruntăm”, a declarat ministrul canadian al finanțelor, Francois-Philippe Champagne, la conferința de presă de închidere de joi.
„Cred că trimite un semnal foarte clar lumii ... că G7 este unit în scop și în acțiune”.
Comunicatul a afirmat că membrii G7 vor continua să monitorizeze „politicile și practicile care nu țin de piață”, care contribuie la dezechilibrele din comerțul mondial. Declarația nu a menționat China, dar „politicile care nu țin de piață” se referă în mod obișnuit la subvențiile la export și la politicile valutare ale acestei țări, despre care administrația Trump afirmă că îi conferă un avantaj în comerțul internațional.
Secretarul american al Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a declarat pentru AFP: „Nu cred că au existat dezacorduri majore, cred că întâlnirea a decurs foarte bine”.
Ministrul german de finanțe, Lars Klingbeil, a declarat reporterilor că este esențial să „rezolvăm disputele comerciale actuale cât mai repede posibil”, deoarece tarifele au pus „o povară grea pe economia globală”.
„Mâna noastră este întinsă”, a adăugat Klingbeil.
Ministrul francez al finanțelor, Eric Lombard, a declarat: „Atmosfera a fost caldă ... Nu suntem de acord cu totul, dar am vorbit despre toate”.
Declarația G7 nu a menționat tarifele SUA, care au perturbat comerțul global și lanțurile de aprovizionare și au sporit incertitudinea economică.
Champagne a minimalizat lipsa limbajului comunicatului privind tarifele, dar a spus că miniștrii „nu au ocolit” problema și au discutat efectele în timpul reuniunii. Canada încearcă să ajungă la un acord pentru a elimina tarifele de 25 % impuse de Trump asupra multor bunuri, inclusiv oțel și aluminiu.
Șefii finanțelor din G7 au condamnat, de asemenea, ceea ce au numit „războiul brutal continuu” al Rusiei împotriva Ucrainei și au declarat că, în cazul în care eforturile de a obține o încetare a focului eșuează, vor explora toate opțiunile posibile, inclusiv „înăsprirea în continuare a sancțiunilor”.