Cei mai importanți pași în procesul de vânzare a unei mașini

0
Publicat:

În momentul în care deținătorul unei mașini decide să o înstrăineze, este important să cunoască toți pașii pe care trebuie să îi urmeze. Contrar așteptărilor, procesul de vânzare este la fel de complicat precum cel de cumpărare.

Colaj foto vânzare de mașini : cheie de mașină dată dintr-o mână în cealaltă
Pașii esențiali pentru vânzarea unei mașini Foto: Shutterstock

În tot procesul de vânzare, există câșiva pași esențiali pentru a realiza o vânzare cu succes. În primul rând, vânzătorul trebuie să se asigure că deține toate actele necesare pentru a realiza acest proces, precum: cartea de identitate a vehiculului, în original, talonul mașinii, cunoscut și ca certificat de înmatriculare al mașinii, cartea de identitate a vânzătorului și bineînțeles contractul de vânzare-cumpărare, sau înstăinare-dobândire.

În plus, fiecare vânzător trebuie să se asigure că a plătit toate taxele și impozitele pentru autoturism, înainte de a vinde vehiculul. Acest pas este extrem de important, deoarece face procesul obținerii fiscalului mult mai simplu și rapid.

1. Pregătirea mașinii înainte de vânzare

Înainte de a ajunge la vânzarea propriu-zisă, este esențială o inspecție atât tehnică, cât și estetică a mașinii. Acestea pot fi realizate fie la un mecanic, iar istoricul poate fi verificat pe site-ul RAR, în cazul în care mașina a fost înmatriculată de nouă în țara noastră, sau pe carVertical, în cazul în care autovehiculul are istoric și în străinătate. În aceste rapoarte se poate verifica dacă mașina vânduta a avut accidente sau există discrepanțe legate de kilometraj, pe care este mult mai bine ca vânzătorul să le cunoască înainte de a discuta cu potențialii cumpărători.

2. Anunțul de vânzare

Înainte de realizarea anunțului și lansarea acestuia, este important ca fiecare vânzător să analizeze piața, și să vadă care este un preț orientativ pentru modelul de mașină pe care dorește să o vândă. Acest pas este important deoarece, dacă prețul este prea mare, cumpărătorii nu vor fi interesați, iar dacă acesta este prea mic, vânzătorul poate pierde o sumă importantă de bani.

Cinci factori determină în principal prețul la care un autovehicul poate fi vândut, deși se ia în calcul și marca dar și modelul mașinii. Factorii care influențează prețul sunt: kilometrajul, anul fabricației, modul în care vehiculul de prezintă la interior și la exterior și istoricul service, în cazul în care poate fi furnizat.

În anunț, imaginile sunt cele mai importante. Mașina trebuie să fie curată, și să fie fotografiată din mai multe unghiuri, astfel încât să poată fi vizualizată la 360 de grade. Importante sunt și imaginile din interior, care trebuie să conțină bordul, scaunele și bancheta.

3. Procesul de vânzare

Contractul de vânzare-cumpărare este, de asemenea, foarte important. Acesta poate fi realizat doar în locații omologate, și nu poate fi completat de către vânzător și cumpărător la fața locului. Acesta trebuie tipărit la mașina de scris.

Un pas puțin cunoscut este faptul că, după realizarea actului de vânzare-cumpărare, vânzătorul trebuie să menționeze pe certificatul de înmatriculare, în rubrica regăsită pe verso „Înstrăinat către (cumpărător) de la data de ....” și apoi semnat de către vânzător. În cazul în care este realizat acest pas, cumpărătorul are obligația de a solicita transcrierea dreptului de proprietate în maximum 30 de zile de la data consemnată, iar în caz contrar, la verificările documentelor realizate în trafic de către polițiști, noul proprietar riscă să primească o amendă și să rămână fără certificatul de înmatriculare.

De asemenea, pentru a evita eventualele amenzi contravenționale pentru neachitarea tarifelor de trecere peste poduri sau tarifului de circulație pe drumurile publice, vânzătorul are posibilitatea de a solicita autoritățile competente pentru înmatricularea mașinilor (Direcţia Generală de Evidență Informatizată a Persoanei din Ministerul de Interne, prin structurile teritoriale de specialitate), schimbarea datelor referitoare la deținerea vehiculului

În acest mod, fostul deținător nu va mai apărea în baza de date ca proprietar al vehiculului, iar amenzile primite prin intermediul camerelor de verificare care scanează numărul de înmatriculare nu vor mai ajunge la vânzător, potrivit informațiilor puse la dispoziție de către CNAIR.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite