Cei care nu au primit formularele de la Fisc trebuie sa-si declare veniturile la administratiile financiare
0Reprezentantii Fiscului ii sfatuiesc pe cei care trebuie sa depuna declaratii de venit pentru castigurile realizate in 2003 si care nu au primit inca plicurile preadresate cu formularele care trebuie
Reprezentantii Fiscului ii sfatuiesc pe cei care trebuie sa depuna declaratii de venit pentru castigurile realizate in 2003 si care nu au primit inca plicurile preadresate cu formularele care trebuie depuse sa se prezinte personal la sediile administratiilor financiare de care apartin pentru a-si declara veniturile, pana la expirarea termenului legal: 15 mai 2004. Dupa aceasta data, cei care intarzie vor fi amendati si li se vor aplica penalitati de intarziere.
Desi i s-a facut multa publicitate de la introducerea sistemului de impozitare pe venitul global, exista inca numerosi contribuabili care nu stiu daca trebuie sa depuna si cum sa completeze declaratiile de venit. Potrivit legii, au obligatia sa completeze si sa depuna declaratie de venit global persoanele cu domiciliul in tara, care realizeaza din Romania sau din strainatate venituri din: salarii si venituri asimilate salariilor, din activitati independente (venituri comerciale, din profesii libere, venituri din drepturi de proprietate intelectuala), din cedarea folosintei bunurilor (veniturile din contracte de inchirieri, subinchirieri de bunuri mobile si imobile, precum si veniturile din arendarea bunurilor agricole).
Nu au obligatia sa depuna declaratie de venit global persoanele fizice romane cu domiciliul in tara care au obtinut venituri dintr-o singura sursa, sub forma de salarii, de la functia de baza, pe intregul an fiscal, pentru activitati desfasurate in Romania, in situatia in care angajatorul a efectuat operatiile de regularizare. De asemenea, nu se depune declaratie de venit pentru castigurile cu impunere finala: pensii, activitati agricole, dividende, dobanzi, venituri din transferul dreptului de proprietate asupra valorilor mobiliare si partilor sociale, venituri din jocuri de noroc si alte venituri a caror impunere este finala. Nu trebuie sa depuna declaratii nici cei care au obtinut numai veniturile din salarii si asimilate salariilor din strainatate ca urmare a activitatii desfasurate in strainatate, cu exceptia celor realizate intr-o perioada mai mica de 183 de zile, precum si persoanele fizice romane fara domiciliu in Romania si persoanele fizice straine, pentru veniturile obtinute din Romania.
Cine trebuie sa depuna declaratii speciale
Potrivit legii, exista anumite categorii care trebuie sa depuna declaratii speciale pentru veniturile obtinute. O prima categorie include toti contribuabilii care realizeaza, din Romania, individual sau intr-o forma de asociere, venituri din: activitati independente, cedarea folosintei bunurilor si din cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, in sere si in solarii, precum si din cultivarea si valorificarea arbustilor, plantelor decorative si a ciupercilor, din exploatarea pepinierelor viticole si pomicole si din altele asemenea.
Declaratii speciale sunt obligate sa depuna si persoanele fizice romane cu domiciliul in Romania care realizeaza, din strainatate, venituri din: activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, activitati salariale desfasurate in strainatate intr-o perioada mai mica de 183 de zile si venituri a caror impunere in Romania este finala.
Potrivit reprezentantilor Ministerului Finantelor, declaratia speciala privind veniturile din cedarea folosintei bunurilor se depune numai in cazul in care contractul de inchiriere/subinchiriere/arendare incheiat intre parti indeplineste cel putin una din urmatoarele conditii: este consolidat in valuta, contine clauze cu privire la suportarea de catre chirias a cheltuielilor ce cad, conform dispozitiilor legale, in sarcina proprietarului sau cuprinde alte clauze care nu sunt evaluabile in momentul incheierii contractului.
Obligatiile celor care castiga din mai multe surse
Contribuabilul care a obtinut in 2003 venituri din mai multe surse sau categorii de venituri va depune cate o declaratie speciala pentru fiecare categorie de venit si pe fiecare loc de realizare a acestuia, cu exceptia contribuabililor care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala de la mai multi platitori, in acest caz contribuabilii avand obligatia sa depuna o singura declaratie speciala. Pentru veniturile realizate in strainatate, contribuabilii trebuie sa depuna cate o declaratie speciala pentru fiecare tara in parte si pentru fiecare categorie de venit.
Nu au obligatia sa depuna declaratii speciale contribuabilii care realizeaza, in Romania, urmatoarele categorii de venituri: sub forma de salarii si asimilate salariilor, din activitati independente sau agricole pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si alte venituri a caror impunere este finala (impozitul este retinut la sursa de platitor).