Cei care au împrumutat franci elveţieni de la Bancpost pot obliga banca să le restituie sumele percepute abuziv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sediu Bancpost

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a câştigat procesul cu Bancpost, pentru clauze abuzive, în cazul unor credite de nevoi personale în franci elveţieni.

„În dată de 03.10.2018, Curtea de Apel Bucureşti s-a pronunţat în Dosarul nr. 20993/3/2015, care are că obiect «acţiune în constatare clauze abuzive urmare a întocmirii Procesului Verbal de Constatare a Contravenţiei 0687120 din 21.04.2015, de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor»”, se scrie într-un comunicat de presă al Autorităţii, transmis joi.

Curtea a admis apelul declarat de către ANPC şi a respins apelul formulat de Bancpost că nefondat.

„Schimbă în parte sentinţa atacată, în sensul că constată caracterul abuziv şi nulitatea clauzelor care au formularea celei prevăzute la art.4.5 din contractele de credit cu nr. HL12303/12.06.2007, HL11317/14.05.2007 şi HL17467/05.11.2007 şi din celelalte contracte de credit în curs de executare. Menţine în rest celelalte dispoziţii ale sentitei în şedinţa publică astăzi 03.10.2018”, notează ANPC.

Clauza menţionată prevede că, pe parcursul derulării contractului, cu excepţia perioadei cuprinse între dată primei trageri din contul de credit şi 12 luni, rată dobânzii este fixă, banca îşi rezervă dreptul de a modifică dobânzile şi comisioanele bancare, iar, după această perioada, dobânda este variabilă.

„Modificarea dobânzii va fi operată în luna de referinţă la data scadenţei prevăzută în contractul de credit. Înştiinţarea împrumutatului privind modificarea dobânzilor şi comisioanelor bancare se face de către bancă prin afişare la sediul unităţii sau prin notificare scrisă. În cazul modificării dobânzilor se modifică şi graficul de rambursare. Împrumutatul poate accepta sau refuza modificarea”, se mai scrie în clauza menţionată.

În plus, neprecizarea punctului de vedere până la următoarea scadenţă a creditului de la dată modificării dobânzii, comisioanelor şi taxelor bancare se consideră acceptare tacită, conform acestei clauze.

„În situaţia neacceptării de către împrumutat a modificării dobânzii şi comisioanelor bancare, are dreptul să denunţe unilateral contractul rambursând în avans, creditul, comisioanele şi dobânzile aferente”, se menţionează în clauza citată.

„Ca urmare a sentinţei mai sus menţionate, consumatorii care deţin contracte de credit pentru acordarea unei facilităţi de credit pentru nevoi personale, în moneda CHF (franci elveţieni), pot să solicite, prin acţiuni separate, restituirea sumelor calculate în plus, ca urmare a constatării nulităţii clauzei specificate în sentinţă”, au subliniat reprezentanţii ANPC.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite