Ce trebuie să știe românii care vor să vândă sau să cumpere o locuință
0Cei care intenționează să cumpere sau să vândă o locuință sau un teren trebuie să meargă la ANAF pentru eliberarea unui certificat de atestare fiscală, potrivit unui proiect de modificare a Codului de procedură fiscală supus dezbaterii de Ministerul Finanțelor.

Dacă pe certificatul fiscal emis pe numele posesorului figurează datorii, în document va fi consemnat și acceptul autorității fiscale centrale pentru vânzarea proprietății, cu mențiunea contului în care va fi transferată datoria.
Astfel, înainte de legalizarea actului de transfer al proprietății, notarul se asigură că există documente care să ateste achitarea datoriilor în contul ANAF, până la concurența prețului de înstrăinare sau a datoriilor fiscale/bugetare restante care figurează în certificatul de atestare fiscală, după caz.
Pentru încheierea unui contract de donație, transferul de proprietate este efectuat doar dacă donatorul nu are datorii fiscale/bugetare neachitate, în baza certificatului de atestare fiscală eliberat de administrația fiscală centrală.
Dacă cel căruia îi este transferat dreptul de proprietate are de plătit datorii care figurează pe certificatul de atestare fiscală, notarul comunică autorității fiscale centrale, prin intermediul mijloacelor electronice de comunicare, o copie a titlului de proprietate încheiat în temeiul transferului dreptului de proprietate.
De asemenea, organul fiscal central are posibilitatea, în funcție de comportamentul fiscal al celui căruia i-a fost transferat dreptul de proprietate, de a stabili măsuri asigurătorii sau de a pune sechestru, dacă cel în cauză nu plătește datoriile fiscale/bugetare în decurs de 15 zile de la comunicarea somației.
Conform Ministerului Finanțelor, măsura în cauză reprezintă un mijloc prin care statul vrea să prevină periclitarea încasării datoriilor, condiționând efectuarea tranzacțiilor de înstrăinare a imobilelor de plata obligațiilor fiscale/bugetare neachitate datorate de proprietar.
Este posibil ca cel care deține imobilul să intre în incapacitate de plată sau în insolvență, fapt care ar duce la nerecuperarea obligațiilor bugetare la bugetul general consolidat.
Potrivit instituției, dacă există datorii la bugetele locale, transferul de proprietate se face doar cu condiția plății datoriilor.
Referitor la datoriile fiscale/bugetare neachitate, consemnate în certificatul fiscal, prezenta prevedere legală nu are ca scop împiedicarea tranzacției, ci se dorește ca statul să acționeze ca un creditor privat pentru a-și recupera banii.