Articol publicitar

Ce trebuie să faci în cazul producerii unui eveniment catastrofal asigurat prin poliţa PAD?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cazul producerii unui eveniment catastrofal, care a adus pagube locuinţei (asigurate, fireşte ), proprietarii au doar câţiva paşi simpli de urmat.

În primul rând, în cazul producerii uneia dintre cele trei tipuri de dezastru natural asigurat prin PAD – poliţa de asigurare împotriva dezastrelor naturale (cutremur, inundaţie sau alunecare de teren) trebuie anunţate autorităţile competente apropiate de locul producerii acestuia. Autorităţile cărora trebuie să vă adresaţi sunt: Unităţile judetene I.S.U; Primăria localităţii unde se află locuinţa asigurată, prin Serviciul Voluntar de Situaţii de Urgenţă S.V.S.U./ Comitetul Local de Situaţii de Urgenţă C.L.S.U.

Al doilea pas presupune să solicitaţi autorităţilor anunţate să întocmească un proces verbal (în caz de alunecare de teren sau inundaţie) care atestă producerea evenimentului asigurat.

După ce aţi luat măsurile necesare limitării pagubelor şi prevenirii degradărilor ulterioare, trebuie să vă contactaţi asiguratorul care a eliberat PAD pentru avizarea daunei. Atenţie însă! Nu mai târziu de 60 de zile de la data producerii evenimentului asigurat.

În cazul în care beneficiaţi de ajutor social, trebuie să contactaţi direct PAID pentru înştiinţarea producerii evenimentului asigurat.

Proceduri simplificate în cazul despăgubirilor pentru cutremure

PAID România a încheiat recent un acord de colaborare cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), cu scopul de a veni în întâmpinarea nevoilor asiguraţilor săi.

Aşadar, în cazul în care aceştia au înregistrat daune ale locuinţei ca urmare a unui cutremur, nu vor mai trebui să solicite personal de la INCDFP documentul de confirmare a evenimentului ce trebuie inclus în dosarul de daună.

Până la începutul acestui an, asiguratul era obligat să solicite în scris, de la INCDFP, o adresă în care reprezentanţii acestuia menţionau intensitatea macroseismică resimţită în localitatea în care este amplasat imobilul asigurat. Acest document trebuia inclus în dosarul de daună transmis către PAID România.

„Urmărim în permanenţă să venim în sprijinul asiguraţilor, iar simplificarea procedurilor pe care aceştia trebuie să le îndeplinească pentru realizarea dosarului de daună reprezintă doar unul din paşii pe care îi facem în această direcţie. Iniţierea unei colaborări între PAID şi INCDFP înseamnă un aspect birocratic în minus pentru asiguraţii ale căror locuinţe au fost afectate de un cutremur”, a declarat Nicoleta Radu, director general, PAID România.

În cadrul noii colaborări dintre cele două entităţi, PAID România primeşte, din partea INCDFP, o informare lunară privind activitatea seismică de pe teritoriul ţării, precum şi o informare de fiecare dată când se înregistrează un eveniment seismic care depăşeşte magnitudinea de 4,5 grade pe scara Richter. Aceste informaţii sunt furnizate pe baza datelor preluate din punctele de colectare a informaţiilor ale INCDFP.

Informările transmise de institut constituie baza pentru confirmarea evenimentului în cazul dosarelor de daună depuse de asiguraţii ale căror locuinţe au fost afectate de un seism. Proprietarii de locuinţă sunt astfel scutiţi de un drum şi de o procedură birocratică în plus în cazul întocmirii unui dosar de daună.

Cum obţii despăgubirea?

În baza înştiinţării scrise, asigurătorul va deschide dosar de daună, urmând ca în maximum 5 zile un reprezentant al acestuia să se prezinte la locul producerii evenimentului pentru a constata daunele. Acesta va propune soluţii de reparaţii/înlocuire.

Cererea de despăgubire se completează şi se depune la compania de asigurări.

În cazul poliţelor emise direct de PAID, cererea de despăgubire se adresează direct PAID iar constatarea şi evaluarea prejudiciilor, respectiv lichidarea daunelor se pot face şi de o societate desemnată de PAID, conform normelor emise de Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.).

Plata despăgubirii se efectuează după data depunerii documentaţiei complete.

Compania de asigurări poate amâna/refuza plata despăgubirii dacă: a fost demarată o anchetă în legătură cu dauna sau o procedură penală împotriva deţinătorului poliţei; cererea de despăgubire este frauduloasă ori conţine declaraţii false.

Foarte important! Nu demaraţi lucrările de reparaţii înainte de sosirea unui reprezentant al companiei de asigurări!

Imagine indisponibilă
Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite