Ce tipuri de permise de muncă sunt acceptate în UE

0
Publicat:

Europa se confruntă cu schimbări demografice legate de îmbătrânirea accelerată a populației și rata scăzută a natalității, ceea ce va avea consecințe grave asupra economiei Uniunii Europene.

Muncitori străini
Uniunea Europeană a încurajat migrația legală pentru a acoperi penuria de forță de muncă

Până în 2050, pensionarii vor reprezenta în jur de o treime din populația UE. Acest lucru va avea consecințe sociale și economice importante, printre care creșterea cererii pentru servicii sociale și de îngrijire medicală, scăderea productivității și creșterea cheltuielilor publice.

Ca răspuns la aceste provocări, Uniunea Europeană a încurajat migrația legală pentru a acoperi penuria de forță de muncă, în special anumite profiluri și calificări, precum și pentru a stimula creșterea economică.

Iată câteva din căile legale de intrare pe piața de muncă din UE și ce face Parlamentul European pentru îmbunătățirea unora dintre acestea.

Cartea albastră: atragerea lucrătorilor înalt-calificați în UE

Cartea albastră UE este un permis de muncă și ședere care permite cetățenilor din afara UE să lucreze și să locuiască într-o țară din UE, cu condiția să aibă o diplomă sau o calificare echivalentă și o ofertă de muncă peste un anumit prag salarial.

Regulile revizuite intră în vigoare până la sfârșitul lui 2023. Acestea stabilesc condiția unei oferte de muncă pe minim șase luni și reduc pragul salarial la cel puțin 100% din salariul mediu brut anual din țara de angajare.

Cartea albastră este valabilă până la patru ani și poate fi reînnoită. Deținătorii acesteia își pot aduce membrii familiei să locuiască cu ei în UE.

Ea este recunoscută în toate țările UE, cu excepția Danemarcei și Irlandei.

Permisul unic: un permis de muncă temporar

Pentru cei care nu se califică pentru Cartea albastră UE, Permisul unic este o opțiune. Acesta combină un permis de muncă și de ședere, emis pentru o perioadă de până la doi ani de către statul UE în care cetățeanul din afara UE va lucra și va locui.

Directiva privind permisul unic din 2011 este în prezent în curs de revizuire. Pentru a face UE mai atractivă, ideea este de a reduce procesul de aplicare de la patru luni la 90 de zile. Pentru solicitanții care dețin deja un permis sau cei selectați în cadrul parteneriatului UE pentru talente, procesul ar putea fi redus la 45 de zile.

Permisul nu va mai fi legat de un anumit angajator, permițând lucrătorilor să-și schimbe locul de muncă, facilitând adaptarea cererii și ofertei pe piața muncii și reducând posibilitatea de exploatare a lucrătorului. De asemenea, lucrătorilor li se va permite să-și păstreze permisul unic până la nouă luni chiar dacă sunt șomeri.

Europarlamentarii urmează să aprobe poziția Parlamentului în aprilie 2023, după care negociatorii Parlamentului pot începe discuțiile cu Consiliul asupra formei finale a legii.

Pentru cine este Permisul unic

Permisul unic se adresează aproape tuturor lucrătorilor din afara UE și familiilor acestora, studenților care își găsesc un loc de muncă, lucrătorilor sezonieri și refugiaților. Totuși, persoanele aflate în așteptarea răspunsului la o cerere de azil nu pot aplica pentru Permisul unic. În plus, acesta nu poate fi acordat persoanelor care desfășoară activități independente.

Statutul de rezident pe termen lung

Statutul de rezident pe termen lung al UE permite persoanelor din afara UE să rămână și să lucreze în UE pentru o perioadă nedeterminată. A fost introdus în 2003 ca mijloc de promovare a migrației legale și a integrării cetățenilor din afara UE. Odată statutul acordat, lucrătorul în cauză se poate deplasa și lucra liber în interiorul UE.

Și aceste reguli sunt în curs de revizuire. Parlamentul dorește să reducă perioada de rezidență necesară pentru a se califica de la cinci la trei ani, așa cum a propus Comisia, și să includă refugiații și alte grupuri care se confruntă cu bariere. Noile reguli ar asigura că aceștia sunt tratați la fel ca cetățenii UE în privința angajării, educației și beneficiilor sociale.

Copiii ai căror părinți au statut de rezidenți pe termen lung ar putea dobândi același statut în mod automat, indiferent de locul lor de naștere.

Cine nu poate primi statutul de rezident UE pe termen lung

Statutul de rezident UE pe termen lung nu se aplică celor care:

- studiază sau urmează o formă de pregătire profesională

- au o cerere de protecție temporară sau internațională în așteptare

- locuiesc în UE doar temporar ca au pair, ca lucrători detașați de un furnizor de servicii în scopul furnizării transfrontaliere de servicii sau ca furnizor transfrontalier de servicii

Recunoașterea calificărilor migranților

Deputații europeni solicită, de asemenea, norme UE pentru recunoașterea calificărilor lucrătorilor migranți. Calificările profesionale, abilitățile și competențele dobândite de un cetățean terț într-o altă țară a UE ar trebui să fie recunoscute similar cu cele ale cetățenilor UE. Recunoașterea calificărilor dobândite în afara UE rămâne la latitudinea fiecărui stat UE.

În 2019, aproximativ 48% dintre migranții cu înaltă calificare lucrau în locuri de muncă cu calificare scăzută sau medie, față de doar 20% dintre cetățenii UE. Cea mai frecventă formă de ocupație este în domeniul menajer sau de ajutor în gospodărie, în timp ce 62% dintre firmele de programare IT și 43% dintre companiile din construcții se confruntă cu deficit de forță de muncă.

Țările UE pot solicita migranților să le vorbească limba la un anumit nivel înainte de a le acorda drept de ședere pe termen lung, dar în aceste cazuri ar trebui să ofere cursuri gratuite.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite