Ce sunt băncile digitale: avantaje și dezavantaje

0
Publicat:

Activitatea bancară are deja o vechime de aproape un mileniu, timp în care a evoluat constant, de la formele de creditare sau alte operațiuni de mijlocire a schimbului, la bănci digitale și neobanking.

Laptop deschis pe o aplicație de online banking
Băncile au evoluat foarte mult în zona digitală

Despre o bancă care să facă viramente vorbim abia în jurul anului 1171, când ia naștere Banca di Veneția, considerată de cei mai mulți ca fiind cea mai veche bancă din lume. Trei secole mai târziu, în 1472, apare Banca Monte dei Paschi di Siena, cea mai veche insitutuție bancară care mai funcționează și astăzi.

Trecerea de la credite și viramente la gestionare de depozite apare în 1584, odată cu Banca di Rialto, iar în 1668 apare prima bancă centrală, Sverige Riskbank, în Suedia, urmată în 1694, de poate mai celebra National Bank of England.

În anii 2012-2015, după ce marile bănci reușesc să își revină după criza ce le afectase fundamentele, apare un nou concept, denumit „banking digital” sau „neobanking”, bazat pe tehnologie, inteligență artificială inovație. De atunci, an de an băncile investesc sume importante în digitalizare și reconfigurează atât activitatea internă cât și interacțiunea cu publicul. Dacă cele mai multe bănci au preferat să își dezvolte capabilitățile digitale intern sau prin colaborare cu diferite fintech, devine din ce mai vizibilă prezența neobăncilor, punctează Conso într-o amplă analiză. Nume precum Monzo, Revolut, N26, Atom Bank sau Niyo au devenit cvasicunoscute iar fenomenul a acaparat toate continentele.

Ce sunt băncile digitale

O bancă digitală este o instituție bancară care se bazează pe o platformă digitală oferind o gamă largă de servicii exclusiv prin canale digitale, renunțând la clasicele puncte de lucru fizice.

Băncile digitale, sau băncile online, sunt instituțiile bancare care s-au dezvoltat în special în ultimii ani pentru a acoperi nevoia de produse și servicii bancare online.

Acestea au schimbat modul financiar de operare al băncilor tradiționale oferind o mulțime de beneficii utilizatorilor, beneficii care decurg întocmai din modul lor de operare.

În ultimii ani, băncile digitale s-au bucurat de o popularitate în creștere, iar acest lucru a putut fi observat și în România. 

Avantajele băncilor digitale

Băncile 100% online au costuri operaționale reduse comparativ cu cele tradiționale. Acestea nu au birouri fizice, iar lipsa acestor costuri s-a tradus în reducerea costurilor pentru utilizatori.

De asemenea, băncile digitale sunt accesibile oricui, utilizatorii putând să-și deschidă conturi online, fără a fi nevoie de prezența fizică în sucursală. În plus, conturile deschise la băncile online sunt de regulă transfrontaliere.

Așadar, serviciile și produsele pe care le oferă sunt accesibile rapid, de oriunde în lume.

Un alt beneficiu al băncilor digitale este faptul că, în general, folosesc un limbaj ușor de înțeles pentru public, pentru ca utilizatorilor să le fie mai ușor să înțeleagă produsele și serviciile pe care le oferă, potrivit cursbnr.ro.

De asemenea, pentru că de regulă conturile pe care le oferă sunt transfrontaliere, băncile online facilitează plățile și transferurile internaționale și oferă cursuri valutare avantajoase.

Dezavantajele băncilor digitale

Băncile digitale nu au sucursale, ceea ce înseamnă că nu sunt potrivite pentru cei care își doresc să își desfășoare activitățile financiare în cadrul sediilor fizice, asistați de un consultant.

De asemenea, acestea au în general un portofoliu de produse și servicii bancare mai redus comparativ cu băncile tradiționale.

Crește concurența printre băncile digitale

O nouă bancă digitală și-a extins afacerile în România, intrând direct în competiție cu Salt Bank, care a ajuns la aproape un an de activitate.

Grupul austriac Addiko a lansat deja oferte pentru români, care pot fi selectate în funcție de vârstă și de obiective.

Folosind o imagine animată a unui hamster, grupul austriac oferă deja diverse produse și servicii bancare în Croația, Slovenia, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Austria și Germania, și mai nou în România.

Intrarea pe piață în România, bazată pe modelul de afaceri digital pentru consumatori al Addiko Bank, este de așteptat să ofere oportunități semnificative de creștere pe o piață de creditare de consum în expansiune rapidă, care ar putea avea un impact pozitiv asupra creșterii veniturilor prin volumul crescut de împrumuturi”, arată sursa citată.

Amintim că Salt Bank, prima bancă 100% digitală din România, a fost lansată oficial pe piață în primăvara anului trecut, după ce a fost cunoscută sub numele de Idea Bank și achiziționată de Banca Transilvania în 2023, transmite instituția bancară în cadrul unui comunicat de presă.

Salt Bank informa anul trecut că peste 80.000 de români și-au exprimat opinia că ar fi interesați de o soluție bancară 100 digitală, iar insituția bancară deținută de Banca Transilvania a lansat și un program de pre-înrolare pentru a găsi aceste cifre, utilizând sloganul „Utilizator ai mai fost, fondator sigur nu”. În urma programului de pre-înrolare, potrivit companiei, peste 80.000 de persoane s-au înscris pe o listă de așteptare pentru a deveni „fondatori” Salt.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite