CE ia măsuri contra Franţei şi Italiei pentru deficit și datorii excesive. Ce datorie publică au

0
Publicat:

Franţa, Italia, Belgia, Ungaria, Malta, Polonia şi Slovacia sunt statele membre ale UE care au intrat în procedura de deficit excesiv (PDE) şi trebuie să-şi reducă cheltuielile publice, a anunţat miercuri Comisia Europeană

Bancnote de la 5 la 500 de euro puse pe steagul UE
CE ia măsuri contra Franţei şi Italiei pentru nivelul ridicat al deficitului şi al datoriei

De asemenea, Executivul comunitar a demarat proceduri disciplinare contra Franţei, Italiei şi a altor cinci ţări membre UE pentru că au încălcat reglementările UE legate de nivelul datoriei.

În aprilie, statele membre UE au adoptat noi reguli care reglementează nivelul datoriei publice pe care o ţară din Uniune o poate acumula şi mărimea deficitului bugetar permis. Noile reguli menţin limitele privind datoria şi deficitul public prevăzute în tratate, la 60%, respectiv 3% din PIB, dar oferă mai mult spaţiu de manevră ţărilor pentru a-şi negocia traseele de ajustare cu Comisia Europeană în planuri pe patru ani, care pot fi extinse la şapte ani dacă adoptă reforme şi investiţii.

De asemenea, sunt prevăzute ţinte comune de reducere pentru a se asigura că ajustările nu sunt amânate. Ţările care depăşesc limita datoriei trebuie să îşi reducă datoria cu un punct procentual în fiecare an, atunci când aceasta depăşeşte 90% din PIB, şi cu jumătate de punct, dacă nu atinge acel nivel. Statele cu un deficit de 3% vor trebui să-l corecteze în continuare până la 1,5%, pentru a avea o rezervă la care să poate recurge în vremuri de criză.

Miniştrii UE de Finanţe ar urma să aprobe în iulie evaluarea Comisiei Europene privind deficitul şi datoria apoi, sub supervizarea Executivului comunitar, statele membre ale UE care au intrat în procedura de deficit excesiv trebuie să adopte măsuri de reducere a deficitului în următorii patru ani. 

image

În UE, ponderea datoriei publice-PIB a scăzut de la 83,4 % la sfârșitul anului 2022 la 81,7 % la sfârșitul lui 2023, în timp ce în zona euro a scăzut de la 90,8 % la 88,6 %, potrivit ultimelor statistici ale Eurostat datate 22 aprilie 2024.

Potrivit acestora, la sfârșitul anului 2023, cele mai scăzute rate dintre datoria publică și PIB au fost înregistrate în Estonia (19,6 %), Bulgaria (23,1 %), Luxemburg (25,7 %), Danemarca (29,3 %), Suedia (31,2 %) și Lituania (38,3 %) %). Treisprezece state membre aveau rate ale datoriei publice mai mari de 60 % din PIB, cele mai mari fiind înregistrate în Grecia (161,9 %), Italia (137,3 %), Franța (110,6 %), Spania (107,7 %) și Belgia (105,2 %).

Comparativ cu 2022, nouă state membre au înregistrat o creștere a raportului datorie/PIB la sfârșitul anului 2023 și 18 state membre o scădere la sfârșitul lui 2023. Cele mai mari creșteri ale raportului au fost înregistrate în Finlanda (+2,3 puncte procentuale), Letonia (+1,8 pp), România (+1,3 pp) și Estonia (+1,1 pp), în timp ce cele mai mari scăderi au fost observate în Portugalia (-13,3 pp), Grecia (-10,8 pp), Cipru (-8,3 pp), Croația ( -4,8 pp) și Spania (-4,0 pp).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite