Case care se construiesc repede. Modele, costuri, avantaje, dezavantaje, timpi de execuţie, ce materiale folosim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casele care se construiesc repede devin tot mai căutate în rânduri românilor presaţi de timp. Atunci când durata de execuţie pentru o casă devine importantă, soluţia este să renunţăm la varianta clasică (fundaţie adâncă, zidărie din BCA, acoperiş din ţiglă etc.) şi să alegem una din variantele cu o durată mult mai mică de construire. Vă prezentăm câteva exemple de case care se construiesc repede.

Cel mai mult timp consumat la construcţia unei case este uscarea betonului din fundaţie şi ridicarea zidăriei. Pentru reducerea sau chiar eliminarea acestui factor, oamenii au inventat casele care se construiesc repede. Acestea pot fi  case modulare tip lego (construite şi pre-montate în fabrici specializate) sau case din panouri prefabricate (OSB, lemn, polisitiren), dar şi case din containere maritime reciclate sau pe structură metalică

Case care se construiesc repede: avantaje şi dezavantaje

Principalele avantaje ale caselor care se construiesc repede:
-    Timpul scurt de execuţie (mai puţin de jumătate din cel necesar în variantele clasice)
-    Materiale solide, cu un transfer termic optim
-    În caz de deteriorări ale subansamblelor, acestea se pot înlocui repede 
-    Costuri mai mici cu până la 50%, având în vedere ponderea redusă a manoperei şi cimentului în cazul caselor care se construiesc repede
-    Rezistenţa mai bună la şocuri, inclusiv seismice.

Principalele dezavantaje ale caselor care se construiesc repede:
-    Opţiuni limitate privind arhitectonica
-    Necesitatea asigurării unui transport specializat
-    Obţinerea unui preţ mai slab, la eventuala re-vânzare
-    Pericol sporit în caz de incendiu (materialele pot fi uşor combustibile)
-    Posibile limitări spaţiale.

Case care se construiesc repede: locuinţele modulare

Casele modulare sunt construite în interiorul fabricilor de profil, apoi produsele finite sunt împărţite pe module şi transportate la locaţia unde vor fi ansamblate, motiv pentru care au obţinut reputaţia de case care se construiesc repede.

Există şi varianta în care doar pereţii sunt construiţi în fabrici, cu toate cablurile şi instalaţiile montate.

O casă modulară nu este o casă mobilă. Odată aşezată pe fundaţie, nu mai poate fi mutată decât ca orice altă casă construită local. Aceste case sunt numite şi case prefabricate.

Diferenţa dintre o casă modulară, care se construieşte repede, şi una ridicată în mod tradiţional constă, în primul rând, în viteza de construcţie. Pentru că sunt construite în fabrici de profil, durata de fabricaţie este de câteva săptămâni, spre deosebire de cele 3-4 luni ale variantei clasice.

În cazul construcţiilor modulare, vremea de afară nu influenţează procesul de construcţie.

În plus, casele modulare se conformează unor reguli specifice şi coduri de construcţie care de multe ori nu se aplică la casele construite tradiţional.

Case care se construiesc repede: locuinţa din prefabricate

Locuinţele din prefabricate sunt alt fel de case care se construiesc repede şi au, de regulă, un regim de înălţime parter, fiind realizate din panouri prefabricate din lemn OSB.

Panourile se vor realiza din elemente ecarisate din lemn cu dimensiuni de 100x100 cm şi placate pe ambele feţe cu panouri OSB 3 de 12 mm grosime.Toate panourile se vor amplasa pe tălpi din lemn ecarisat de 120x120 mm.

Fermele de acoperiş sunt realizate din lemn de răşinoase, cu tălpi superioare şi inferioare de dimensiuni 5 x 15 cm, iar diagonalele şi montanţii de 5x10 cm. Prinderea barelor în noduri se va face cu plăcuţe multicui.

Citește și: Case modulare tip lego

Pardoseala la casele prefabricate care se construiesc repede se va realiza pe un sistem de grinzi din lemn ecarisat de 8x8 cm amplasate interax de 62,5 cm. Peste aceste grinzi se vor amplasa panouri de OSB sau „duşumea oarbă“ din scânduri de răşinoase, urmând apoi realizarea finisajului pardoselii.

Acest sistem de construire realizat din panouri prefabricate din lemn cu termoizolaţie interioară se poate termoizola la exterior cu un strat de 100 mm (polistiren/vată) şi, de asemenea, tavanul în pod se poate termoizola cu vată de 200 mm grosime.

Case care se construiesc repede: locuinţe din containere

Rezistenţa absolută la cutremure şi inundaţii, preţurile mici, dar şi riscurile minime de a fi vandalizate recomandă containerele ca material ideal de construcţie pentru locuinţele temporare - de ce nu, şi pentru locuinţele permanente. Locuinţele din containere sunt alt tip de case care se construiesc repede.

Legislaţia în vigoare privind locuinţele umane prevede o înălţime minimă de 2,55 metri a încăperii.

Pe piaţa containerelor există „cutii“ şi cu înălţimi interioare sub 2,5 metri, dar şi cu înălţimi de peste 2,6 metri care pot fi folosite pentru construirea de case din containere maritime.

Lungimea unui container pentru case care se construiesc repede este, de regulă, de 6 metri, cu lăţimea de 3 până la 3,5 metri, deci din punctul de vedere al suprafeţei nu sunt probleme... legale. Citiţi mai multe despre casele din containere maritime.

Case care se construiesc repede: locuinţe tip lego

În cazul construcţiilor de tip lego, cu suprafeţe mici, se poate face montajul într-o singură zi, fiind unele dintre casele care se construiesc cel mai repede.

În alte cazuri, poate dura (cel mult) câteva săptămâni. În plus, sunt şi mai ieftine decât casele clasice.

Românii au început să se acomodeze cu ideea caselor tip lego făcute pentru a locui în ele, nu doar pentru vacanţă.

Cu toate acestea, clienţii optează în număr covârşitor pentru BCA sau cărămidă.

Case care se construiesc repede: preţuri

Construcţia unei case uşoare, care se ridică repede, asistată cu cofraje din polistiren costă, potrivit dezvoltatorilor, între 300 şi 320 de euro metrul pătrat, la cheie.

Pentru o casă din lemn, cu bârne, se plătesc între 200 şi 285 de euro metrul pătrat, în funcţie de finisările alese.

Construcţia unei case din lemn cu panouri tip sandviş costă între 210 şi 220 de euro metrul pătrat construit.

Cea mai ieftină soluţie pentru casă este cea a cofrajelor din polistiren expandat umplute cu beton.

Sistemul este alcătuit din două panouri uşoare din polistiren expandat, unite cu bride din plastic dur încastrate. Locul dintre aceste panouri din polistiren este umplut cu beton.

Preţurile pentru o casă tip sandwich din polistiren şi beton, la roşu, cu tot cu fundaţie, variază între 120 şi 200 de euro metrul pătrat construit plus TVA.

Pentru comparaţie, preţul unei locuinţe clasice din cărămidă şi beton, la cheie, variază între 400 şi 600 de euro, fără TVA.

Preţuri la casele din containere care se contruiesc repede
- Containerul simplu (fără ferestre) este ofertat cu preţuri între 2.700 şi 3.000 de euro fără TVA.
- Containerul cu una-două ferestre, dar neporţionat în interior, poate costa între 3.900 şi 5.000 de euro fără TVA.
- Containerul care are şi ferestre, şi porţionări interioare (de exemplu, pentru chicinetă sau baie) costă mai mult de 8.900 de euro fără TVA.

Acestea sunt principalele tipuri de case care se construiesc repede!

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite