Case din containere maritime. Preţuri, dimensiuni, avantaje şi dezavantaje

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru a transforma un container în locuinţă, acesta trebuie să aibă o înălţime de cel puţin 2,6 metri la interior
Pentru a transforma un container în locuinţă, acesta trebuie să aibă o înălţime de cel puţin 2,6 metri la interior

Casele din containere maritime sunt ideale pentru o locuinţă de vacanţă sau o „cabană“ la munte, adică pentru o locuire temporară, dar din ce în ce mai multe persoane le folosesc pentru a-şi întemeia chiar locuinţa de domiciliu. Vă prezentăm principalele informaţii necesare atunci când vreţi să obţineţi case din containere maritime.

Rezistenţa absolută la cutremure şi inundaţii, preţurile mici, dar şi riscurile minime de a fi vandalizate recomandă containerele ca material ideal de construcţie pentru locuinţele temporare.

Dar, de ce nu, şi pentru locuinţele permanente.

Case din containere maritime. Atenţie la dimensiuni!

Legislaţia în vigoare privind locuinţele umane prevede (nu cu o maximă vigoare, dar necesară) o înălţime minimă de 2,55 metri a încăperii.

Pe piaţa containerelor există „cutii“ şi cu înălţimi interioare sub 2,5 metri, dar şi cu înălţimi de peste 2,6 metri care pot fi folosite pentru construirea de case din containere maritime.

Lungimea  unui container este, de regulă, de 6 metri (mai exact, 6,09 metri, adică 20 de picioare), cu lăţimea de 3 până la 3,5 metri, deci din punctul de vedere al suprafeţei nu sunt probleme... legale.

Aşadar, trebuie să fiţi atenţi în mod special la înălţimea containerului, care este recomandabil să depăşească la interior standardul legal de 2,55 metri (pentru a nu avea ulterior probleme cu birocraţii mai zeloşi, ca şi – desigur – pentru confortul propriu).

Case din containere maritime. Preţuri

Site-urile specializate în comerţul cu containere afişează preţuri începând de la 2.700 de euro bucata fără TVA şi urcând spre 9.000 de euro bucata fără TVA.

Containerul simplu (fără ferestre) este ofertat cu preţuri între 2.700 şi 3.000 de euro fără TVA.

Containerul cu una-două ferestre, dar neporţionat în interior, poate costa între 3.900 şi 5.000 de euro fără TVA.

Containerul care are şi ferestre, şi porţionări interioare (de exemplu, pentru chicinetă sau baie) costă mai mult de 8.900 de euro fără TVA.

Preţurile se referă la containere care au fost transformate de către ofertanţi, în vederea utilizării drept case din containere maritime, aşadar pentru a fi locuite.

Este mult mai avantajoasă această variantă în locul unui container maritim ca atare (nou sau uzat), pentru că o finisare „acasă“ ar ridica preţurile la acelaşi nivel cu cel perceput pentru containerele deja finisate.

Citește și: Case modulare tip lego

În plus, firmele specializate în comerţul cu containere rezolvă şi una dintre marile probleme: transportul.FOTO homedsgn.com

case din containere maritime
case din containere maritime

Case din containere maritime. Avantaje şi dezavantaje

Avantajele folosirii containerelor maritime pentru constructia unei case de locuit:
- se numără printre cele mai ieftine tehnologii de construcţie existente pe piaţă;
- structura este durabilă şi prietenoasă cu mediul înconjurător;
- sunt uşor de transportat cu platforme auto/tiruri (este de preferat, ca vehiculul să fie dotat şi cu macara proprie, pentru reducerea costurilor de manipulare);
- pot fi configurate şi îmbinate într-o multime de variantre, în funcţie de dorinţa fiecărui beneficiar şi de locaţia în care se află terenul (munte, câmpie etc.);
- în caz de cutremur, singurul risc este o deplasare a containerului, cu totul, pe teren. Prăbuşirea este exclusă, în cel mai rău caz s-ar putea rostogoli. Pentru şi mai multă siguranţă, este de recomandat ca mobilierul interior să fie bine ancorat de pereţii containerului.
- sunt greu, dacă nu imposibil de vandalizat (avantaj important mai ales în cazul în care „căsuţa“ este nelocuită perioade lungi de timp).

Dezavantajele folosirii containerelor maritime pentru construcţia unei case de locuit:
- cele mai multe containere, în faza iniţială, necesită un strat gros de izolaţie termică;
- în cazul în care casa e făcută din mai multe containere maritime, îmbinarea modulelor trebuie făcută cu multă atenţie, pentru a preveni formarea condensului şi ruginirea tablei;
- înainte de a fi utilizate în construcţiile civile, containerele trebuie curăţate cu minuţiozitate de vopsea, care ar putea conţine substanţe toxice.

Şi o ultimă recomandare în ceea ce priveşte casele din containere maritime: acestea sunt considerate construcţii provizorii, deci teoretic nu ar fi nevoie de aprobări de la primărie pentru amplasarea lor, dar este mai util să vorbiţi totuşi la autoritatea locală pentru a obţine dreptul de branşament la reţelele de utilităţi.FOTO ihomedecoration.com

case din containere maritime
case din containere maritime
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite