Casa Verde Fotovoltaice: Bugetul a fost epuizat în 2 minute. Finanțarea include și bateriile de stocare
0Înscrierile în programul Casa Verde Fotovoltaice încep vineri, 27 septembrie, la ora 10,00 fiecărei regiuni fiindu-i alocată o singură zi, nu trei așa um era anul trecut.

UPDATE: Bugetul alocat Regiunii Nord-Vest a fost epuizat în doar două minute.
Potrivit informării ministerului de resort, în sesiunea destinată judeţelor Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş au fost înscrise 9.143 de dosare.
„Programul de anul acesta este cu atât mai atractiv cu cât, în premieră, finanţăm şi instalaţiile de stocare a energiei electrice produse din surse regenerabile, ce vor fi instalate împreună cu panourile fotovoltaice, iar acest lucru s-a reflectat în ritmul cu care s-au realizat înscrierile din această dimineaţă. În acelaşi timp, subvenţia a crescut la 30.000 de lei, ceea ce reprezintă un sprijin consistent pentru viitorii prosumatori. Programul va continua cu înscrierea persoanelor fizice din celelalte regiuni conform calendarului stabilit, câte o zi pentru fiecare regiune, în limita bugetului alocat, iar pe data de 9 octombrie 2024 se vor putea înscrie unităţile de cult", a declarat, vineri, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Laurenţiu-Adrian Neculaescu, într-un comunicat de presă.
Știrea inițială
Calendarul pentru înscrierea beneficiarilor în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice:
- 27 septembrie: Regiunea Nord-Vest;
- 30 septembrie: Regiunea Centru;
- 1 octombrie: Regiunea Nord-Est;
- 2 octombrie: Regiunea Sud-Est;
- 3 octombrie: Regiunea Sud;
- 4 octombrie: Regiunea București-Ilfov;
- 7 octombrie: Regiunea Sud-Vest Oltenia;
- 8 octombrie: Regiunea Vest;
- 9 octombrie: Unități de cult.
Documentele necesare înscrierii persoanelor fizice sunt: actul de identitate, certificatele fiscale din care reiese că persoana nu are datorii la bugetul consolidat și la bugetele locale, precum și extrasul de carte funciară.
Finanțarea de 30.000 de lei include și bateriile de stocare
Finanţarea se acordă în cuantum de maximum 30.000 lei pentru achiziționarea și montarea unui sistem de panouri fotovoltaice și a unei instalații de stocare a energiei electrice produsă din surse regenerabile, sub condiţia suportării unei contribuții proprii a beneficiarului de 3.000 de lei.
„În cadrul următoarelor sesiuni ce vor fi demarate în baza noului ghid de finanțare, se vor aloca fonduri suplimentare pentru achiziționarea instalațiilor de stocare a energiei electrice produsă din surse regenerabile”, a informat AFM.
Achiziționarea bateriilor pentru un sistem fotovoltaic este esențială pentru stocarea energiei generate de panouri în timpul zilei, permițând utilizarea acesteia pe timpul nopții sau în condiții meteorologice nefavorabile.
Cheltuieli eligibile
Sunt considerate cheltuieli eligibile următoarele:
a) cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3 kW;
b) cheltuieli cu achiziția instalației de stocare a energiei electrice produsă din surse regenerabile;
c) cheltuielile cu extinderea sistemelor de panouri fotovoltaice instalate, prin montarea unui sistem de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3 kW;
d) cheltuielile cu montajul și punerea în funcțiune a sistemelor/instalațiilor prevăzute la lit. a)-c);
e)TVA aferentă cheltuielilor eligibile.
Sunt considerate eligibile numai cheltuielile efectuate după aprobarea finanţării de către AFM, pentru persoana fizică, şi după semnarea contractului de finanţare, pentru unitatea de cult.
În situaţia în care AFM declară neeligibile anumite cheltuieli, acestea nu se finanţează/nu se plătesc/se recuperează de la beneficiar sau de la instalatorul validat, după caz, în funcţie de persoana culpabilă.
Valoarea finanțării aprobate nu se poate suplimenta, beneficiarul fiind obligat să asigure din surse proprii finalizarea investiţiei.