Când se vor relua vacanţele europene şi când va reveni turismul la normal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Cel mai mare touroperator din turism din Europa a anunţat miercuri când vor fi reluate vacanţele europene, estimând în cât timp îşi va reveni turismul la normalul de dinaintea izbucnirii pandemiei.

Turismul va reveni cel mai târziu în 2022 la nivelul înregistrat înaintea izbucnirii pandemiei de coronavirus (COVID-19), iar vacanţele europene se vor relua în iulie, a afirmat Fritz Joussen, directorul general al grupului TUI, transmite Reuters.

"Cred că în 2022, cel mai târziu, vom vederea o redresare completă a turismului", a dat asigurări şeful TUI, cel mai mare turoperator european.

Anterior, TUI anunţase că a fost nevoit să scadă costurile, pentru a face faţă efectelor epidemiei, iar Joussen a declarat că în viitor firma va fi flexibilă în privinţa deţinerii de active.

TUI va continua să aibă propria sa afacere în domeniul aerian, dar configuraţia ar putea fi diferită în viitor, compania analizând dacă ar trebui să deţină sau să ia în leasing aeronave, în plus faţă de câte companii aeriene operează acum, a explicat şeful TUI.

"Vânzarea tuturor companiilor aeriene cred că probabil nu ar fi realistă. În urmă cu trei ani aveam şase companii aeriene, acum avem trei. Este bine să avem trei? Acestea sunt întrebările pe care trebuie să de dezbatem", a afirmat Fritz Joussen.

Agenţiile de turism din România, pregătite să înceapă sezonul estival

Touroperatorul Hello Holidays este pregătit să înceapă sezonul 2020 la jumătatea lunii iunie ori la 1 iulie, şi mizează pe România, dar şi pe Grecia, Turcia, Bulgaria, ţări unde autorităţile au anunţat deja mai multe măsuri pentru protejarea turiştilor.

Agenţia suplimentează în luna mai oferta de circuite şi sejururi pentru toamnă în România, Grecia, Turcia, Ungaria şi Republica Moldova, disponibilă pentru reprogramări şi pentru cei care ar fi vrut să călătorească de Paşte şi 1 Mai, şi lansează, în premieră, circuitele pentru 2021, se arată într-un comunicat.

"Pentru programele deja existente în oferta Hello Holidays nu mai sunt locuri deoarece turiştii înscrişi pentru plecările din lunile martie, aprilie, mai şi prima parte a lunii Iunie au ales să se mute pe programe cu plecări în toamnă. Era necesar să creăm pachete noi, ca să putem continua atât înscrierile, cât şi reprogramările", a declarat Denisa Oprea, director de marketing Hello Holidays.

Touroperatorul a păstrat preţurile pentru circuitele din toamnă şi oferă reduceri de până la 15% pentru rezervări realizate până la finalul lunii iulie.

Noua ofertă pentru toamnă cuprinde circuite de o zi marca Hello Holidays, "O zi cât o vacanţă", diversificate la cererea turiştilor, pentru Delta Dunării, Transfăgărăşean, Transalpina, Sighişoara - Viscri, Veliko Târnovo, Plevna - Ruse, Târgul de Crăciun de la Sibiu şi o excursie la Spiriduşii lui Moş Crăciun, realizate cu autocarul, la preţuri cuprinse între 109 şi 199 de lei/persoană.

Cele de două zile sunt organizate în Dobrogea, nordul Olteniei, Transfăgărăşan - Transalpina, la târgurile de Crăciun şi pe traseele Braşov - Cheile Bicazului - Neamţ, Cazanele Dunării - Herculane - Cascada Bigăr ori Sofia - Plovdiv şi costă între 260 şi 355 de lei până la finalul lunii iulie. Programele "Senior Holiday", fără limită de vârstă şi durată de trei - cinci nopţi, se organizează la Istanbul, în insulele Evia, Eghina, Ammouliani, în Paralia Katerini ori Budapesta. Oferta specială, până la 31 iulie, este de la 149 la 200 de euro/persoană.

Mai multe oferte pentru circuite în Cappadocia, Cappaccia - Insula Rhodos, Cappadocia - Kusadasi, Ţinutul Secuiesc şi Cheile Bicazului, Moldova şi Bucovina, Cetăţi Transilvane şi biserici fortificate săseşti, Cluj - Apuseni - Hunedoara, Maramureş - Bucovina - Iaşi, capitalele Moldovei Iaşi - Chişinău au fost adăugate celor existente. Sunt oferte speciale, cu preţuri cuprinse între 225 şi 299 de euro/persoană.

Reprezentanta agenţiei precizează că există cerere mare de vacanţe prin intermediul voucherelor. "Avem o cerere mare de vacanţe în România şi de vacanţe cu vouchere, mai ales că valabilitatea acestora a fost prelungită, care ne-a determinat să mărim portofoliul actual şi să îl diversificăm cu produse de tip circuit, cu durată de două - patru zile. Am diversificat şi vacanţele în afara ţării. Programului de Istanbul, care este unul dintre cele mai căutate şi pentru care avem turişti care au revenit şi de cinci ori, i-am adăugat Safranbolu, un oraş la nord de Ankara, pentru a da posibilitatea turiştilor să descopere locuri noi în Turcia", explică Denisa Oprea.

În aşteptarea reluării călătoriilor, la mijlocul lunii iunie ori de la 1 iulie, echipa Hello Holidays este în contact permanent cu furnizorii de servicii din destinaţiile aflate în ofertă. Este informată despre măsurile pentru siguranţa turiştilor care se iau la nivel de industrie în Grecia, Turcia, Bulgaria, Austria, Germania, Norvegia, Croaţia, etc, despre demersurile hotelierilor români şi pregăteşte primele plecări ale turiştilor şi ghizilor. Maşinile din flota Hello Holidays Transport, a doua companie a grupului, vor fi configurate pentru păstrarea distanţei între pasageri, vor fi dezinfectate înainte de cursă, turiştilor le vor fi distribuite măşti şi soluţie dezinfectantă. "Practic ne adaptăm noilor condiţii de călătorie şi ne conformăm modului în care se va face turism în vremurile acestea", precizează Denisa Oprea. 

Propunerile Comisiei Europene

Conform unui document consultat de AFP, Comisia Europeană se pregăteşte să prezinte miercuri recomandările destinate să salveze sezonul turistic estival, prin stimularea statelor membre să redeschidă progresiv frontierele interioare pe care le-au închis.

Conform acestui document, Executivul comunitar insistă asupra necesităţii ca redeschiderea să se facă în mod "concertat", "cât mai armonios posibil" şi "non-discriminatoriu".

Acestea sunt simple recomandări din partea Comisiei Europene, deoarece este la latitudinea statelor să decidă ridicarea controalelor şi a restricţiilor introduse pentru a limita răspândirea coronavirusului.

Potrivit AFP, Bruxelles-ul susţine că, atunci când ţările sunt într-o situaţie epidemiologică comparabilă şi au adoptat aceleaşi măsuri preventive, ele trebuie să fie tratate în acelaşi mod. De exemplu, dacă Austria decide să îşi deschidă frontierele cu Germania, ea trebuie să facă acelaşi lucru şi pentru frontierele cu Cehia, dacă această ţară este într-o situaţie comparabilă cu Germania. La fel, când o ţară deschide îşi frontierele cu o altă ţară ea trebuie să facă acest lucru pentru toţi locuitorii acelei ţări, indiferent dacă au sau nu naţionalitatea acelui stat.

Comisia Europeană va recomanda ţărilor membre să ia deciziile pe baza unei evaluări a situaţiei sanitare din fiecare ţară şi să comunice între ele.

Această restabilire a liberei circulaţii în cadrul spaţiului Schengen este crucială pentru turismul european, un sector responsabil pentru 10% din Produsul Intern Brut şi asigură locuri de muncă pentru aproape 12% din totalul persoanelor angajate în UE. În unele state din sudul Europei, precum Grecia, Italia, Spania şi Portugalia, această proporţie este chiar mai mare şi dacă turiştii nu vin în vacanţă, situaţia economică a acestor ţări s-ar putea agrava. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite