Un gigant energetic va investi 100 de milioane de dolari anual în proiecte de reîmpădurire la nivel global

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Total a renunţat la exploatarea gazelor de şist la Dybvad, Danemarca în 2015 FOTO EPA-EFE
Total a renunţat la exploatarea gazelor de şist la Dybvad, Danemarca în 2015 FOTO EPA-EFE

Directorul gigantului energetic francez Total a anunţat duminică că va face investiţii în valoare de o sută de milioane de dolari anual în proiecte de reîmpădurire şi conservare a pădurilor, relatează AFP.

„Ne propunem să înfiinţăm un departament care să se ocupe de investiţii în proiecte de conservare a pădurilor, a spus directorul executiv al companiei, Patrick Pouyanne, în cadrul unei întruniri pe probleme economice în Aix-en-Provence, sudul Franţei.

Compania va aloca proiectului 100 de milioane de dolari pe an.

„Singurul mijloc prin care putem elimina emisiile de carbon, pentru mai puţin de 10 dolari pe tonă, sunt împăduririle”, a explicat el.

„Acesta nu este un act caritabil, ci o investiţie pe termen mediu şi lung, întrucât un proiect care vizează pădurile trebuie să fie unul de durată pentru a avea un impact pozitiv asupra planetei”, a completat Pouyanne.

Declaraţiile vin după ce cu doar câteva zile în urmă Total anunţase că a început să producă biocombustibili la o rafinărie din sudul Franţei, stârnind revoltă în rândurile ecologiştilor şi fermierilor în legătură cu planurile de a importa ulei de palmier.

Rafinăria aflată în apropiere de Marsilia (La Mede) e o fostă rafinărie petrolieră care a devenit una dintre cele mai mari rafinării bio din Europa.

Un studiu condus de ETH Zurich şi publicat  joi în Science susţine că o amplă operaţiune de împădurire desfăşurată la nivel global ar putea elimina două treimi din emisiile de carbon provocate de oameni, reducându-le la niveluri minime în aproape un secol.

Potrivit studiului, planeta poate susţine 900 de milioane de hectare de copaci care ar absorbi 205 de miliarde de tone de carbon.

Ecologiştii nu s-au grăbit însă cu reacţiile entuziaste.

Activista adolescentă Greta Thunberg a scris vineri pe Twitter că într-adevăr trebuie să plantăm cât mai mulţi copaci posibil, să-i conservăm pe cei existenţi şi să refacem habitatele naturale, dar că „pur şi simplu n-avem cum să oprim emisia de gaze cu efect de seră în timp ce combustibilii fosili rămân tot acolo”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite