Plata călătoriei prin sistemul de recunoaştere facială, disponibilă la toate staţiile metroului din Moscova

Plata călătoriei prin sistemul de recunoaştere facială, disponibilă la toate staţiile metroului din Moscova

Foto: Arhivă Adevărul

Moscova a lansat, vineri, sistemul „Face pay” sau plata prin recunoaştere facială la toate staţiile reţelei sale de transport subteran, relatează AFP şi RIA Novosti.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Pentru a intra în metrou, călătorii nu mai au nevoie de card sau smartphone, este suficient să te uiţi la camera din turnichet. Nu mai este nevoie să atingeţi smartphone-ul sau orice altă suprafaţă", a indicat primarul adjunct responsabil de transporturi, Maksim Liksutov, transmite Agerpres.
 
Acesta precizează că Moscova „este primul oraş din lume unde sistemul Face Pay funcţionează la o asemenea dimensiune", fiind disponibl la toate cele 241 de staţii ale metroului capitalei ruse.
Viceprimarul a subliniat că plata prin recunoaştere facială este „doar una dintre multele modalităţi de plată şi rămâne voluntară".
 
Liksutov se aşteaptă ca între 10% şi 15% dintre călătorii metroului să utilizeze cu regularitate acest sistem „în doi-trei ani".
 
Potrivit autorităţilor de la Moscova, sistemul Face pay este destinat să reducă timpul de aşteptare în uriaşa reţea a metroului, una dintre cele mai aglomerate din lume.
 
Pentru a activa sistemul Face Pay, pasagerii vor trebui să introducă în aplicaţia mobilă o fotografie, datele cardului bancar şi ale abonamentului. Odată ce aceste informaţii au fost încărcate în aplicaţie, va fi suficient să se uite doar în camera video pentru a trece de turnichete.
 
Autorităţile au promis că datele obţinute în cadrul recunoaşterii faciale vor fi „criptate în siguranţă", camera din turnichet citind o „cheie biometrică" şi nu o imagine a feţei persoanei.
   
Această tehnologie, care se dezvoltă rapid în Rusia, a fost totuşi criticată de mai multe organizaţii neguvernamentale ruse şi internaţionale, care au exprimat temeri cu privire la eventuale derive, scurgeri de date şi lipsa consimţământului.
 
Recunoaşterea facială a fost utilizată la Moscova - blindată cu o reţea de zeci de mii de camere de supraveghere - pentru reţinerea participanţilor la manifestaţiile organizate de opoziţie sau pentru monitorizarea respectării carantinei instituite anul trecut ca urmare a epidemiei de COVID-19.
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările