Invazia Ucrainei: Cine are de pierdut sau câştigat în urma sancţiunilor impuse Rusiei. Efectele secundare ale acestora

0
Publicat:
Ultima actualizare:
scadere prabusire actiuni bursa economie

Invazia rusă a Ucrainei a fost un act de agresiune nemaivăzut în Europa de zeci de ani, oficiali din întreaga lume anunţând sancţiuni de o amploare fără precedent, care au dus la închiderea bursei de valori din Moscova şi la o prăbuşire de peste 90% a acţiunilor ruseşti listate la Londra.

Cu toate acestea, sancţiunile împotriva Rusiei au şi efecte secundare. Casa de brokeraj pe burse internaţionale, XTB, filiala Polonia, a sumarizat grupurile de acţiuni care pot fi considerate câştigătoare şi învinse.

Pierzători

Analiza XTB Polonia începe cu perdanţii, enumerând sectoarele care pierd din cauza sancţiunilor care au dus la perturbări în comerţul internaţional şi au generat unde de şoc pe pieţele financiare. 

Printre grupurile de acţiuni care au fost cele mai afectate de sancţiuni se numără cele care au fost vizate de sancţiuni în primul rând - instituţiile financiare şi companiile aeriene. 

Cu toate acestea, sectorul auto este, de asemenea, afectat pe măsură ce companiile încep să se auto sancţioneze şi să oprească operaţiunile în Rusia.

Băncile

Sancţiunile impuse Rusiei de Occident au deconectat ţara într-o mare măsură de pe pieţele financiare internaţionale. 

În timp ce ţările occidentale nu au vizat plăţile pentru fluxurile de petrol şi gaze ruseşti, instituţiile financiare importante din ţară au fost vizate. 

Deşi acest lucru îngreunează pentru companiile ruseşti încasarea plăţilor pentru bunurile şi serviciile lor, le îngreunează, totodată, şi să realizeze plăţi pentru bunuri şi servicii străine. 

 Acest lucru se dovedeşte dificil pentru băncile europene care nu numai că se ocupă de plăţile UE-Rusia, dar au şi investiţii mari în Rusia. Preţul acţiunilor a fost afectat, reflectând această pierdere a afacerilor şi aşteptarea unor reduceri mari de portofoliu.

Exemple de companii afectate: Deutsche Bank (DBK.DE), Societe Generale (GLE.FR) şi UniCredit (UCG.IT).

Deutsche Bank (DBK.DE) are legături strânse cu clienţii săi ruşi, ceea ce se reflectă în evoluţia recentă a preţului acţiunilor companiei. Acţiunea a scăzut sub limita inferioară a canalului ascendent şi a atins minimul de la sfârşitul lunii septembrie 2021. 

Sectorul auto

Producătorii de automobile şi alte companii din sectorul auto sunt, de asemenea, puternic afectate de războiul din Ucraina. Întreruperea lanţului de aprovizionare a dus la lipsuri de piese. 

Producătorii germani de maşini precum BMW, au anunţat că vor trebui să oprească producţia la unele dintre fabricile interne deoarece asamblarea nu poate continua din cauza lipsei de piese din Ucraina. 

Companiile de anvelope sunt, de asemenea, afectate, deoarece aprovizionarea cu materii prime a industriei din Rusia a fost afectată. 

În cele din urmă, o reacţie în creştere a publicului împotriva celor care fac afaceri cu Rusia a determinat unele companii să se auto sancţioneze şi să impună restricţii dincolo de cele oficiale, cum ar fi, de exemplu, Volkswagen oprirea exporturilor şi vânzărilor în Rusia.

Exemple de companii afectate: Renault (RNO.FR), Volkswagen (VOW1.DE), Continental (CON.DE) şi BMW (BMW.DE).

Rusia este a doua cea mai mare piaţă pentru Renault (RNO.FR). Preţul acţiunilor producătorului francez de maşini a scăzut cu peste 30% de la lansarea invaziei ruse, deoarece investitorii se tem că firma va fi în curând în imposibilitatea de a desfăşura afaceri în Rusia. 

Sectorul aviatic

Uniunea Europeană, Statele Unite, Canada, Regatul Unit şi altele au decis să închidă spaţiul aerian de pe teritoriile lor pentru aeronavele ruseşti. 

Drept urmare, companiile aeriene ruse au fost forţate să folosească rute mai lungi sau să abandoneze cu totul unele conexiuni deoarece acestea nu mai erau profitabile. 

Rusia a ripostat rapid într-un mod similar, făcând mult mai dificil pentru companiile aeriene europene, precum Lufthansa, să ajungă în Asia. 

Transportatorii cu operaţiuni semnificative în Europa de Est, cum ar fi TUI, au fost, de asemenea, puternic afectaţi. 

În timp ce sancţiunile sunt aşteptate să fie mai dureroase pentru companiile ruseşti, companiile europene şi americane vor suferi, de asemenea, pierderi de afaceri - Airbus şi Boeing au anunţat deja că nu vor mai furniza servicii de asistenţă şi aprovizionare cu piese de schimb companiilor aeriene ruseşti.

Exemple de companii afectate: Lufthansa (LHA.DE), TUI (TUI.DE), Airbus (AIR.DE), Boeing (BA.US).

Europa Centrală şi de Est este o regiune de afaceri importantă pentru transportatorul european low-cost TUI (TUI.DE). Chiar dacă evaluarea companiei rămâne scăzută în urma pandemiei, acţiunile s-au depreciat cu încă 25% în ultima săptămână şi nu poate fi exclusă o retestare a minimelor de la sfârşitul lunii noiembrie 2021. 

Câştigători

Dimensiunea economiei ruse şi legăturile comerciale profunde cu numeroase ţări europene fac ca sancţiunile să aibă un impact negativ semnificativ asupra unor companii din SUA şi din Europa. 

Există însă şi grupuri de acţiuni care beneficiază de pe urma situaţiei sau, mai exact, de schimbarea ordinii globale. 

Ţările care nu au văzut nevoia să cheltuiască mult pentru apărare s-au răzgândit, în timp ce statele dependente de aprovizionarea cu energie din Rusia au început să caute surse în altă parte.

Tehnologii energetice noi

Dependenţa ridicată a Europei de importurile ruseşti de energie a îngreunat impunerea de sancţiuni eficiente. 

În timp ce UE şi aliaţii săi vizează o mare parte a economiei ruse, ei au ezitat să vizeze sectorul energetic rus de teamă că Rusia va riposta prin oprirea completă a exporturilor de energie. 

Acest lucru ar putea declanşa o criză energetică în Europa, dar îi încurajează şi pe lideri să caute aprovizionare cu energie în altă parte. 

Au fost făcute apeluri pentru încetinirea ieşirii de pe energie nucleară în Germania sau oprirea ETS. 

Nu au fost luate încă decizii clare, dar pare foarte probabil ca UE să se orienteze către energia regenerabilă, energia nucleară sau hidrogenul ca modalităţi de a înlocui petrolul şi gazul rusesc, ceea ce s-ar putea dovedi a fi o oportunitate pentru companiile care operează în acele sectoare.

Exemple de companii câştigătoare: Vestas Wind Systems (VWS.DK), Orsted (ORSTED.DK), NEL (NEL.NO) şi Uranium Energy (UEC.US)

Vestas Wind Systems (VWS.DK) a câştigat deoarece a devenit evident că Europa va depune eforturi pentru a-şi reduce dependenţa de mărfurile energetice ruseşti. Cererea de sisteme de energie regenerabilă în Europa este de aşteptat să crească în urma invaziei Rusiei. Acţiunile au ricoşat din limita inferioară a canalului descendent şi se uită către testarea limitei superioare. 

Sectorul apărării

Invazia rusă a Ucrainei nu înseamnă doar că războiul a revenit în Europa. Înseamnă, de asemenea, că se va relua la nivel global cursa militară între superputeri. 

Întrucât ţările NATO au văzut agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei ca pe o ameninţare directă la adresa alianţei, ţările membre au anunţat că vor cheltui mai mult pentru apărare. 

Cancelarul german Scholz a declarat că 100 de miliarde de euro vor fi cheltuite pentru armata germană pentru a compensa investiţiile sub ţintă din anii precedenţi. 

De asemenea, este de aşteptat ca alte ţări NATO să sporească cheltuielile pentru a fi în conformitate cu obiectivul NATO de 2% din PIB. Companiile de apărare din Europa şi Statele Unite au câştigat deopotrivă săptămâna aceasta, pe măsură ce politicienii din Europa şi Statele Unite au cerut să mărească cheltuielile militare.

Exemple de companii câştigătoare: Rheinmetall (RHM.DE), BAE Systems (BA.UK), Raytheon Technologies (RTX.US) şi Lockheed Martin (LMT.US).

 Lansarea invaziei ruse şi aşteptările care decurg din creşterea cheltuielilor pentru apărare au permis acţiunilor Lockheed Martin (LMT.US) să depăşească maximele prepandemice şi să atingă noi recorduri. Lockheed Martin deţine un important contract guvernamental american prin care furnizează armatei SUA avioane militare şi alte echipamente de mult timp. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite