Bruxelles-ul blochează planurile Siemens şi Alstom de a crea un gigant feroviar

Bruxelles-ul blochează planurile Siemens şi Alstom de a crea un gigant feroviar

Bruxelles-ul blochează planurile Siemens şi Alstom de a crea un gigant feroviar franco-german. Comisia Europeană a respins fuziunea dintre divizia feroviară a Siemens şi Alstom, spunând că ar afecta concurenţa.

Ştiri pe aceeaşi temă

Oficialii europeni susţin că fuziunea dintre cele două companii ar fi afectat pieţele pentru sistemele de semnalizare feroviară şi trenurile de mare viteză, iar Siemens şi Alstom nu au oferit remedii suficiente pentru a răspunde acestor preocupări.

Comisarul Margrethe Vestager, responsabil de politica în domeniul concurenţei, a declarat: „Milioane de pasageri din întreaga Europă se bazează în fiecare zi pe trenuri moderne şi sigure, iar Siemens şi Alstom sunt ambii campioni în industria feroviară. Fără suficiente concesii, această fuziune ar fi dus la preţuri mai mari pentru sistemele de semnalizare care păstrează siguranţa pasagerilor şi pentru generaţiile viitoare de trenuri de mare viteză. Comisia a interzis fuziunea deoarece companiile nu erau dispuse să abordeze preocupările noastre serioase privind concurenţa”.

Decizia vine să pună capăt unei investigaţii aprofundate derulate de către Comisia Europeană.

Preluarea ar fi combinat echipamentele şi serviciile de transport ale Siemens şi Alstom într-o nouă societate controlată în întregime de Siemens. Ea i-ar fi reunit pe cei doi mari furnizori de diferite tipuri de sisteme de semnalizare feroviară şi de metrou, precum şi de material rulant în Europa. Ambele companii deţin şi poziţii de lider la nivel global.

Fuziunea ar fi creat un lider de piaţă necontestat pe unele pieţe de semnalizare şi un jucător dominant în trenurile de mare viteză. Ar fi redus în mod semnificativ concurenţa în ambele aceste zone, privând clienţii, inclusiv operatorii de transport feroviar şi administratorii infrastructurii feroviare, de o gamă de furnizori şi produse.

Comisia a primit mai multe plângeri în timpul investigaţiei aprofundate, de la clienţi, concurenţi, asociaţii industriale şi sindicate. De asemenea, a primit observaţii negative din partea mai multor autorităţi naţionale de concurenţă din Spaţiul Economic European (SEE).

Părţile interesate au fost îngrijorate de faptul că tranzacţia propusă ar afecta în mod semnificativ concurenţa şi ar reduce inovaţia în sistemele de semnalizare şi în materialul rulant, ar conduce la blocarea concurenţilor mai mici şi la preţuri mai ridicate, dar şi la o alegere mai mică pentru clienţi.

Deoarece părţile nu erau dispuse să ofere remedii adecvate pentru a aborda aceste preocupări, Comisia a blocat fuziunea pentru a proteja concurenţa în industria feroviară europeană.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările