Video Burduja anunță restructurarea ministerului: „Toți angajații vor da concurs. Unele companii au prea mulți directori”
0Ministrul Energiei Sebastian Burduja, a anunțat joi planul de restructurare al Ministerului Energiei și al companiilor din subordinea sa, spunând că, deși ministerul are două sute și ceva de angajați, numărul de personal mai poate fi redus.

„Vă prezint proiectul de reorganizare la Ministerul Energiei, care oricum este cel mai suplu, avem vreo 280 de angajați.
Vom reduce schema de personal și toți colegii vor da concurs. Estimăm o reducere a posturilor vacante și o eliminare totală de circa 20% a posturilor. Același lucru l-am cerut directorilor din companiile pe care le gestionăm”, a declarat ministrul.
Întrebat la câte posturi se va renunța, ministrul a spus că ”sunt 80 de posturi vacante, iar din cele 280 de posturi din minister se va renunța la circa 10-20%”.
„Așa spune legea, că trebuie să reducem organigrama. Estimăm că se va întâmpla în prima parte a acestui an. Știu că avem colegi care merită șansa să rămână și alții care se pot angaja în mediul privat!”, a spus Burduja.
Companiile de stat trebuie să facă un plan de restructurare
Cât privește cheltuielile, oficialul a spus că a cerut tuturor companiilor din subordine transparență deplină.
„Cerem transparență deplină. Vom da publicității un portal pe care toți românii pot găsi date despre renumerații fixe, sau variabile, sporuri și toate cheltuielile, contractele pe care companiile le au în derulare.
Românii trebuie să știe pe ce se duc banii
Am cerut companiilor să reducă posturile de conducere, pentru că sunt unele companii cu foarte mulți directori”, a spus Burduja, punctând că e cerut companiilor să vină cu un plan de reducere a cheltuielilor cu bunurile și serviciile până la data de 23 ianuarie.
„Și mă refer și la personalul TESA din companii. Sunt oameni care stau la birou și plimbă hârtii. E o chestiune de bun simț față de români”, a adăugat ministrul.
„Bugetele de venituri și cheltuieli nu vor fi aprobate decât dacă respectă aceste planuri de reformă”, a declarat Burduja.
Cheltuielile vor fi reduse cu peste 1 miliard de lei
Ministrul a afirmat că prin luarea următoarelor măsuri cheluielile vor fi reduse cu peste 1 miliarde de lei:
- reducerea posturilor de conducere existente
- reducerea cheltuielilor cu bunuri și servicii
- stoparea angajărilor în cadrul companiei/filialei
- reducerea cheltuielilor cu salariile, în special cu personalul administrativ/TESA
- reducerea cheltuielilor de protocol și sponsorizări cu minim 50%
- creșterea veniturilor prin valorificarea activelor existente.
Se discută despre menținerea plafonării prețurilor la energie
„La nivelul coalitie s-a discutat doar principial despre măsurile privind prețurile la energie ce vor fi luate după data de 1 aprilie. Una dintre variante este menținerea plafonării. Se vor lua măsuri la pachet cu bugetul pe anul 2025”, a adăugat Burduja.
„Considerăm că avem argumente pentru ca la proiectul de buget să fim cel puţin în situaţia proiectului de buget şi bugetului adoptat pentru anul trecut. Dacă vă amintiţi, Ministerul Energiei a primit un miliard de lei şi Ministerul Muncii cam tot atât, ceea ce ar da un spaţiu de respiro furnizorilor. De ce este important? Pentru că unul dintre scenariile de lucru este păstrarea schemei de compensare-plafonare, aşa cum este astăzi, pentru trei-şase luni, având în vedere că situaţia în regiune este complicată, având în vedere creşterile de preţ la gaz, mai ales pe piaţa internaţională şi având în vedere că vrem să îi protejăm pe clienţii finali. Vom lua decizia până la finalul lunii ianuarie. Ne vom reuni din nou în cadrul Comitetului interministerial şi vom alege cea mai bună opţiune: păstrăm schema actuală exact aşa cum e, ţintim mai bine sprijinul pentru consumatorii vulnerabili şi subvenţionăm pe baza datelor socio-economice din fiecare gospodărie, şi nu pe baza nivelului de consum, cum s-a mers până acum, sau optimizăm într-un alt fel schema de compensare-plafonare actuală. Asta înseamnă să renunţăm la unul dintre praguri sau să ajustăm un altul. Vom vedea. În orice caz, până la 1 februarie ar trebui să avem o decizie luată", a spus Burduja.
Acesta a precizat că, de la începutul schemei de compensare (aprilie 2022) s-au făcut plăți totale de aproximativ 17 miliarde de lei.
Până la data de 9 ianuarie 2025 s-au cumulat datorii ale Ministerului Energiei către furnizori în valoare de 165,5 milioane de lei.
„Noi compensăm pentru clienţii non-casnici, mediul economic, iar Ministerul Muncii pentru clienţii casnici. Datoriile către furnizori, la această dată, nu sunt mari în raport cu cât au fost în trecut. Deci, la Ministerul Energiei 165 de milioane de lei, am avut şi miliarde, dar sunt multe cereri în validare la ANRE. Lucrăm bine cu Autoritatea şi sunt convins că, în cel mai scurt timp, trebuie găsite soluţii, pentru că presiunea pe furnizori este mare. Sunt şi câteva speţe mai delicate şi nu vrem să se ajungă sub nicio formă în situaţia în care un furnizor, de exemplu, să nu poată să plătească distribuitorul şi se trezeşte cu portofoliul de clienţi aruncaţi în FUI (Furnizori de Ultimă Instanţă, n.r.). Asta va genera efecte în lanţ. Ne vom strădui să evităm un asemenea scenariu", a afirmat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.