Bulgaria aşteaptă noi investiţii străine. Cinci fabrici din sectorul auto îşi deschid porţile în 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bulgaria a devenit „ţinta“ investiţiilor străine în sectorul auto.                                       FOTO: Adevărul.
Bulgaria a devenit „ţinta“ investiţiilor străine în sectorul auto.                                       FOTO: Adevărul.

Patru sau cinci fabrici producătoare de componente auto se vor deschide anul viitor în Bulgaria, potrivit declaraţiilor lui Borislav Stefanov, director executiv al Agenţiei bulgare pentru investiţii (BAI). Stefanov mizează pe creşterea investiţiilor străine în Bulgaria în 2013.

BAI a lucrat în 2012 la 10 proiecte destinate industriei auto şi cel puţin patru-cinci dintre ele se vor materializa, a declarat vineri Stefanov, în cadrul unui interviu pentru agenţia de ştiri BTA, citat de Novinite.

Directorul executiv al BAI a accentuat că aceste proiecte nu-şi vor deschide porţile până la sfârşitul anului, ci mai degrabă deciziile vor fi puse în aplicare în următoarele şase luni.

Stefanov a estimat pentru 2012 o creştere de 20% a investiţiilor din economia bulgară, comparativ cu 2011, adică valoarea investiţiilor străine directe să ajungă la 1,7-2 miliarde de euro. El a adăugat că ponderea investiţiilor din sectorul de producţie este în creştere.

Directorul executiv al BAI a adăugat că, în 2013, o companie germană, producătoare de componente şi de instalaţii de aer condiţionat pentru maşinile de lux, va construi o fabrică în Bulgaria, fapt ce va determina crearea a 500 de locuri de muncă. Investiţia totală este estimată la 30 de milioane de euro.

„Sunt extrem de mulţumit deoarece în plus faţă de activităţile de producţie, firma germană vrea să externalizeze în Bulgaria o parte dintre activităţile de cercetare. Aceştia au luat deja legătura cu universităţile cu profil tehnic din Plovdiv şi din Sofia şi sunt convinşi că pot face ca acest plan să devină realitate“, a precizat Stefanov.

Alte două companii din industria auto interesate să facă investiţii în Bulgaria sunt, de asemenea, tot de origine germană şi directorul executiv estimează că acestea vor angaja aproximativ 3.000 de muncitori bulgari.

Totodată, alte de 4-5 întreprinderi, printre care se numără şi un mare producător de băuturi non-alcoolice, vor să externalizeze în Bulgaria unităţile de contabilitate. În plus, sunt mai multe proiecte în industria chimică şi în cea a turismului medical.

Stefanov a notat că mulţi oameni de afaceri înternaţionali nu realizează marile avantaje prezentate de Bulgaria, coroborând parteneriatul cu Uniunea Europeană cu stabilitatea microeconomică şi politică alături de costurile mici pentru afacere.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite