Bugetul, în picaj liber de la începutul anului. Deficit de 5,5 miliarde de lei, în primele două luni. Cheltuielile au crescut cu 40%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oficialii americani nu reuşesc să ajungă la un consens privind măsurile ce trebuie luate pe termen lung pentru reducerea deficitului

Anul 2018 a demarat cu o puternică anomalie: deficitul bugetar a fost de 5,5 miliarde de lei, în ianuarie şi februarie, respectiv 0,59% din PIB, în contextul în care cheltuielile bugetare s-au majorat cu aproape 40%.

Spre comparaţie, în aceeaşi perioadă a anului trecut, bugetul avea excedent de 397,1 milioane lei, respectiv 0,05% din PIB.

România nu a mai avut deficit bugetar atât de mare din anul 2010, când acesta era, ca valoare, de 6,2 miliarde de lei, respectiv 1,08% din PIB.

Veniturile bugetare au fost în sumă de 42,3 miliarde lei, reprezentând 4,6% din PIB, şi cu 21,3% mai mari, în termeni nominali, faţă de anul precedent. Cele mai mari creşteri au provenit din încasările din contribuţiile de asigurări (+28,3%) şi din veniturile nefiscale (+23,7%).

Încasările din impozite şi taxe pe proprietate au crescut cu 18,7% faţă de primele două luni ale anului 2017, iar încasările din taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizarii bunurilor sau pe desfăşurarea de activităţi cu 22,9%. În ceea ce priveşte veniturile din TVA, comparativ cu anul anterior, se înregistrează o creştere de 7,8%. 

Cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 47,8 miliarde lei, cu 38,5% mai mari faţă de primele două luni ale anului precedent.

Cheltuielile de personal au crescut şi ele cu 18,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, creşterea fiind determinată de majorările salariale acordate în anul 2017, dar şi de majorarea salariilor în sectorul bugetar ca urmare a aplicării Legii salarizării unitare. 

Subvenţiile acordate în primele două luni ale anului 2018 sunt în creştere cu 136,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Creşterea este determinată, în principal, de plăţile efectuate (1,2 miliarde lei) pentru sprijinirea producătorilor agricoli şi de subvenţiile acordate pentru susţinerea transportului feroviar public de călători şi a transportului cu metroul. 

Cheltuielile cu asistenţa socială au crescut faţă de anul precedent cu 12,6%, fiind influenţate, în principal, de majorarea cu 9% a punctului de pensie de la 1 iulie 2017, ajungând la 1000 lei, majorarea şi modificarea modalităţii de stabilire a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului şi stimulentul de inserţie. 

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 3,7 miliarde lei, de patru ori mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, creşterile provenind în special din domeniul apărării, precum şi de la bugetele locale. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite