Budăi, despre procentul pentru pensii stabilit prin PNRR: Nu poţi să mă încorsetezi pe mine, România, când atâţi români muncesc în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Inquam Photo/Octav Ganea
Foto Inquam Photo/Octav Ganea

Ministrul Muncii, Marius Budăi, şi-a exprimat joi în termeni duri nemulţumirea faţă de procentul pentru pensii stabilit prin PNRR, spunând că România nu poate fi încorsetată de UE în condiţiile în care atâţia români muncesc şi participă la creşterea PIB-ului statelor membre.

„Guvernul României nu trebuie să accepte condiţionarea ca totalul pensiilor să nu depăşească 9,4% din PIB! Eu nu sunt de acord să semnez aşa ceva!

România are peste 4 milioane de lucrători în Uniunea Europeană. Acei lucrători au fost pregătiţi de statul român. Acei lucrători acum contribuie la PIB-ul Uniunii Europene.

Prin urmare ei ajută economiile europene prin banii pe care îi plătesc acolo.

Nu poţi să mă încorsetezi pe mine, România, care am atâţia lucrători la tine, Uniunea Europeană, într-o suma fixă pentru pensii. 

E o chestiune care trebuie discutată foarte clar şi cu toate argumentele pe masă. Guvernul României trebuie sa se împotrivească.

Ca ministru NU VOI SEMNA o reformă care să îi  sărăcească pe actualii seniori ai României, dar şi pe viitoarele generaţii până în 2070”, a scris Budăi.

Ministrul a făcut frecvent asfel de declaraţii, în ultimele patru luni, având discuţii deja cu mai mulţi oficiali europeni pe tema flexibilizării procentului de 9,4% din PIB asumat prin PNRR.

„Aşa va fi pe viitor, va fi flexibilizat acest procent de 9,4, din mai multe motive”, a spus ministrul încă din luna martie a acestui an, precizând că s-au declarat de acord cu sustenabilitatea sistemului de pensii din România. 

„Însă o sustenabilitate a sistemului de pensii, când noi avem peste 4 milioane de cetăţeni români, între 4 şi 5 milioane, care au fost pregătiţi de România şi contribuie la PIB-ul altor state din Europa, este un motiv extrem de important să solicităm flexibilizare şi vom obţine de la Comisia Europeană această flexibilizare”, a spus oficialul, informează News.ro. 

Budăi a precizat că „nu spune că mâine se va flexibiliza acest procent, dar trebuie combinată această asistenţă a Băncii Mondiale asupra reformei sistemului de pensii cu flexibilizarea acestui procent, şi să demonstreze în discuţiile cu Comisia Europeană de ce nu ne putem încadra în acest procent. ”

„Până la urmă, asta este esenţa Uniunii Europene, să luptăm împotriva sărăciei şi vom lupta, şi eu personal voi lupta şi nu voi semna nicio reformă. Sunt de acord şi susţin orice reformă care să vină spre binele statului român şi care să se ralieze la tot ce înseamnă prevederile din Tratatele UE (..), dar nu o să semnez niciodată o reformă care să menţină sau să ducă la sărăcirea cetăţeanului român. Asta i-am transmis comisarului european”, a spus ministrul Muncii. 

„Eu nu o să semnez niciodată o reformă care să ţină săraci cetăţenii români”, a mai spus Marius Budăi. 

Ministrul a mai spus că nu s-a stabilit o dată privind flexibilizarea acestui procent, ci vor vedea pe parcursul asistenţei tehnice cu Banca Mondială unde vor ajunge, pe acest subiect. 

„Ceea ce este important şi eu susţin este că acel procent de 9,4 nu este un procent de care să ne lovim ca un zid. Nu mai este acest lucru, lumea se schimbă, situaţia se schimbă, am prezentat domnului comisar exact structura de venituri pentru pensii”, a spus ministrul Budăi, precinzând că acel procent nu este suficient pentru a rezolva inechităţile din sistem şi nu mai permite creşteri ulterioare. 

„Chestiunea importantă este că există flexibilizare pe acel procent, nu este un zid de care să ne izbim”, a mai arătat el. 

Întrebat despre un orizont de timp pentru această flexibilizare, ministrul a spus că poate fi şi finalul acestui an, când se încheie contractul de asistenţă tehnică cu Banca Mondială. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite