Budăi: Contribuţiile la Pilonul II vor fi mai mari decât anul trecut. Nu-l vom desfiinţa
0Sumele virate în contul Pilonului II de pensii, respectiv 3,75% din salariu, vor fi mai mari în acest an decât anul trecut, având în vedere că şi salariile au crescut. Ministrul Muncii, Marius Budăi, omite să spună acest lucru, nepomenind nici de faptul că, odată cu majorarea salariilor au crescut şi sumele virate în contul pensiilor publice.
”În pofida la ceea ce spun unii clarvăzători care ne critică tot timpul, vreau să vă spun că suma plătită în 2019 către administratorii Pilonului II de Pensii este de 8,65 miliarde de lei, faţă de 7,71 de miliarde de lei în 2018. Iată că nu avem în intenţie să desfiinţăm Pilonul 2 de pensii. Din 2017 se tot spune că vrem să desfiinţăm şi noi, tot an de an, achităm o sumă mai mare”, a mai spus ministrul.
Surse avizate din mediul privat au explicat pentru „Adevărul” cum stau lucrurile de fapt: „Angajatorul reţine din salariul angajatului 25% pe care-i virează 21,25% către pensiile publice şi 3,75% către pensiile private obligatorii. Toţi aceşti bani ajung la Casa Naţională de Pensii Publice, care-i virează la rândul ei administratorilor de pensii private.
În ce priveşte sumele care ajung la pensiile private, majorarea acestora este absolut normală, având în vedere că este vorba despre un procent, nu o sumă fixă”, au spus sursele citate.
„Sunt bani de pensii şi salarii”
Pe de altă parte, ministrul a subliniat că bugetul Ministerului Muncii pentru anul 2019 are în cuprinsul lui ”toate sumele necesare creşterilor de salarii şi pensii şi toate sumele alocate sunt suplimentar pe toate titlurile bugetului”.
”Este, de asemenea, notabil că în acest an, după 12 ani, la bugetul de pensii avem excedent”, a spus Marius Budăi.
Acesta a precizat că Ministerului Muncii îi este alocată în 2019 suma de 25,09 miliarde lei, fiind prevăzuţi banii pentru plata tuturor drepturilor de asistenţă socială, pensii şi salarii.
”Am un lucru foarte clar de precizat: indemnizaţiile persoanelor cu dizabilităţi sunt în continuare asigurate de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale. Doar prestaţiile pentru însoţitori au rămas aşa cum erau din 2009 în grijaa UAT-urilor. Finanţarea va fi tot de la centru suplimentată”, a mai spus ministrul Muncii.