Bomba din seifurile chinezeşti: Credite neperfomante de peste 7.700 de miliarde USD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marea problemă a economiei chineze nu este neapărat reducerea producţiei industriale şi o încetinire a creşterii PIB pe parcursul acestui an. Adevarata sursă de îngrijorare este dimensiunea la care a ajuns sistemul bancar din această ţară.

Istoria din perioada crizei din Europa riscă să se repte. Recesiunea a fost declanşată de economiile care colapsau una după alta sub efectul de domino al prăbuşirii sistemelor bancare ce ajunseseră să fie mai mari decât PIB-urile proprii, şi de mult mai multe ori veniturile guvernamentale.

În China, activele din sistemul bancar (creditele acordate) au ajuns la 35.000 de miliarde de dolari. De remarcat creşterea de 400% a sistemului bancar în opt ani, fără ca să fie raportate oficial credite neperformante.

Iar în perioada următoare economiştii se aşteaptă ca în China să închidă un ciclu al creditării. Nu se poate preciza momentul exact, dar aceasta implică creşterea abruptă a creditelor neporfarmante. Şi dacă doar 10% din sumele acordate de bănci nu mai pot fi rambrusate, aceasta înseamnă o gaură de 3.500 de miliarde de dolari care va trebui acoperită într-un fel sau altul.

Scăderea cererii provocată de o reducere a investiţiilor începe să afecteze pieţele financiare chinezeşti. Iar aşa cum scrie Financial Times, „declinul procesului de acumulare din China – în special în domeniul industriei grele – este resimţit de sistemul bancar. Numărul creditelor neperformate a ajuns să se dubleze în fiecare după 1912. Trei mari bănci implicate în creditarea companiilor industrială par a înregistra pierderi semneficative.”

Aceste concluzii se bazează pe datele communicate oficial, despre care tot mai mulţi analişti consideră că sunt înfrumuseţate. Adevarata amploare a celor care nu mai pot returna băncilor banii împrumutaţi este ţinută ascunsă de ochii publicului. O recunoaştere a pierderilor reale ale băncilor ar declanşa în cel mai bun caz o fugă a capitalurilor, imposibil de oprit.

O estimare mai realistică a nivelului de credite neperformante din China, realizată de economista Charlene Chu, de la Agenţia de rating Fitch arată o pondere de 21% din totalul sumelor împrumtate. Cifra este credibilă, fiind asemănător cu ceea ce s-a întâmplat în România după spargerea bulei imobiliare.
Financial Times spune că oficial neporfamantele de la marile bănci se ridică la aproximativ 1% din total, iar în acest an va creşte la 1,8% după prognozele analiştilor. Ca o comparaţie, în Grecia acest indicator a urcat în Grecia după declanşarea crizei financiare la 30-40%.

Dacă estimarea Fitch este corectă, pierderile se exprimă în mii de miliarde. Mai ales că un alt element nu a fost luat în calcul: cât vor putea recupera băncile din valorificarea garanţiilor depuse de clienţi.


În sistemul bancar occidental, pierderile în medie se situează între 30% şi 70% din valoarea unui credit nerambursat. În China acest procentaj poate fi mult mai mare, de peste 90%, se arată într-un articol publicat pe zerohedge.com. Nu trebuie uitat că în China terenurile sunt în marea lor majoritate concesionate de stat dezvoltatorilor imobiliari. Astfel că garanţiile colaterale sunt neglijabile în raport cu sumele împrumutate.
Mai este şi corupţia.În 2014, într-un dintre cele mai mari scandaluri s-a descoperit că imense cantităţi de mărfuri, de milioane de toane, fuseseră ipotecate de nenumerate ori pentru accesarea de credite. Când s-a dorit executarea garanţiilor, băncile nu au mai putut recupera nimic din sumele acordate.

În condiţiile Chinei, o pondere de 21% a creditelor neperformante poate fi considerată o estimare conservatoare când bula imobilară se află aproape de apogeu. Aceasta, în termeni financiari înseamnă 7.700 de miliarde de dolari.

Investitorii occidentali consideră că statul chinez nu va permite băncilor să se prabusească. Dar dacă analiştii, precum cei de la institutul independent din China, Autonomous, pot fi crezuti, băncile din China ar putea avea nevoie de până la 7,7 trilioane de dolari pentru majorarea capitalului şi injecţii de lichiditate în următorii 3 ani pentru a acoperi gaura facută de nerecuperarea a peste 20% din sumele împrumutate. Bailout-ul statului va trimite nivelul datoriei guvernamentale de la 22% în prezent la peste 122% din PIB. Un asemenea şoc este devastator pentru orice tara, chiar si pentru o economie gigant precum China.

Criza pe care o poate declanşa China poate fi, din acest punct de vedere, cu cea din 1998 din Asia, când companiile supraîndatorate s-au prăbuşit în momentul în care monedele naţionale s-au devalorizat. Iar yenul, deşi intervanţiile băncii centrale l-au stabilizat pe moment, nu se simt de loc bine.
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite