BNR: Investiţiile străine au scăzut în primele patru luni cu peste 23%, dar a scăzut şi datoria externă, la 88,4 miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investiţiile străine directe în România s-au redus cu 23,8% în primele patru luni, la 887 de milioane de euro; în acelaşi timp, datoria externă a României a scăzut la 88,4 miliarde de euro, arată datele raportate luni de Banca Naţională a României (BNR).

Investiţiile străine directe au însumat în primele patru luni 887 de milioane de euro, în scădere cu 23,8% (277 de milioane de euro) faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care firmele cu capital străin au rambursat împrumuturi către companiile-mamă de 545 de milioane de euro.

În anul anterior, în perioada ianuarie-aprilie, investiţiile străine totalizau 1,16 miliarde de euro, din care aportul la capitalul firmelor locale împreună cu profiturile nete estimate au reprezentat 199 de milioane de euro, la care s-au adăugat împrumuturi nete acordate de firmele-mamă de 965 de milioane de euro.

Dar după primele patru luni ale acestui an, investiţiile s-au redus la 887 de milioane de euro, în condiţiile în care s-au rambursat credite intragrup de 545de milioane de euro.

Totuşi, majorările de capital ale companiilor locale cu acţionariat străin şi profiturile reinvestite au fost mai mari decât cele de anul trecut, ajungând la 1,43 miliarde de euro.

În aprilie, investiţiile străine directe au fost de 112 milioane de euro, după ce la finele lunii martie soldul ajunsese la 775 de milioane de euro.

Anul trecut, investiţiile străine directe în România au crescut cu 25%, până la 3,03 miliarde de euro, de la 2,42 miliarde de euro în 2014.

Investiţiile străine directe sunt considerate cele mai benefice investiţii realizate de companii străine într-o economie, deoarece sunt realizate pe termen lung şi au, de obicei, efecte pozitive asupra economiei şi salariilor.

Cum a scăzut datoria externă

Datoria externă a României, care include atât împrumuturile statului din străinătate, cât şi datoriile entităţilor private, s-a redus în primele patru luni cu 1,62 miliarde de euro, la 88,41 miliarde de euro, atingând un nou minim al ultimilor cinci ani şi jumătate, potrivit BNR.

La finalul anului trecut, datoria externă totală a României a fost de 90,03 miliarde de euro.

Din totalul datoriilor înregistrate de România faţă de entităţi din străinătate la 30 aprilie 2016, datoriile pe termen lung reprezentau 69,99 miliarde de euro, în scădere cu 720 de milioane de euro faţă de finele anului trecut, iar datoriile pe termen scurt  însumau 18,42 miliarde de euro, cu 900 de milioane de euro mai puţin.

Din datoria pe termen lung, suma de 31,28 miliarde de euro reprezenta datorie publică, 37,48 miliarde de euro - datorie negarantată public, în special a băncilor şi firmelor către finanţatori din străinătate.

Din aceeaşi sumă, 1,22 miliarde de euro reprezintă alocările de drepturi speciale de tragere (DST) de către Fondul Monetar Internaţional (FMI), considerată datorie a BNR faţă de FMI.

Acoperirea cu importuri s-a restrâns uşor

Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 29,9% în perioada ianuarie - aprilie, comparativ cu 35% anul trecut.

Gradul de acoperire a importurilor de bunuri şi servicii a fost 6,3 luni la 30 aprilie, comparativ cu 6,4 luni la 31 decembrie 2015.

Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR la 30 aprilie 2016 a fost de 103,5%, comparativ cu 99,5% la finele anului trecut.

Astfel, datoria totală externă a ajuns la un nivel minim din august 2010, când nivelul a fost de 87,8 miliarde de euro. De atunci, datoria a crescut puternic până în martie 2013, când s-a înregistrat nivelul maxim istoric al datoriei externe a României, de 101,1 miliarde de euro.

Ulterior, datoria externă a României a reintrat pe o pantă descendentă şi a scăzut cu circa 12 miliarde de euro în ultimii trei ani, potrivit datelor publicate de BNR.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite