Bill Gates nu vrea să moară bogat: intenționează să doneze 99% din avere până în 2045

0
0
Publicat:

Bill Gates, fondatorul Microsoft, a declarat că intenționează să doneze 99% din vasta sa avere în următorii 20 de ani.

Bill Gates, fondatorul Microsoft FOTO: Adevărul
Bill Gates, fondatorul Microsoft FOTO: Adevărul

Gates a spus că își va accelera donațiile prin intermediul fundației sale, plănuind să încheie operațiunile acesteia în 2045.

„Oamenii vor spune o mulțime de lucruri despre mine când voi muri, dar că „a murit bogat” nu va fi unul dintre ele”, a scris el joi într-o postare pe blog.

Bill Gates, în vârstă de 69 de ani, a declarat că fundația sa a donat deja 100 de miliarde de dolari pentru proiecte de sănătate și dezvoltare și că se așteaptă să cheltuiască alte 200 de miliarde de dolari, în funcție de piețe și inflație, în următoarele două decenii, scrie BBC.

În postarea sa de pe blog, Gates a citat un eseu din 1889 al magnatului Andrew Carnegie, intitulat Evanghelia bogăției, care susține că oamenii bogați au datoria de a-și returna averile societății. „Omul care moare astfel bogat moare dezonorat”.

Ultima sa promisiune reprezintă o accelerare a donațiilor caritabile. Inițial, el și fosta sa soție Melinda plănuiseră ca Fundația Gates să își continue activitatea timp de câteva decenii după moartea lor.

Întrebat despre această schimbare, Bill Gates a declarat joi, în cadrul emisiunii Newshour de la BBC, că în 20 de ani vor exista alți oameni bogați care vor putea aborda mai bine provocările viitoare.

„Este vorba într-adevăr despre urgență”, a spus el. „Putem cheltui mult mai mult dacă nu încercăm să fim perpetui, iar eu știu că cheltuielile vor fi în conformitate cu valorile mele”.

Donarea a 99% din averea sa l-ar putea lăsa pe Gates miliardar - potrivit Bloomberg, pentru fondatorul Microsoft este a cincea cea mai bogată persoană din lume.

În postarea de pe blog, acesta a prezentat o cronologie a averii sale care arată că averea sa netă actuală este de 108 miliarde de dolari și o săgeată mare desenată de mână care coboară până aproape de zero în 2045.

Împreună cu Paul Allen, Bill  Gates a fondat Microsoft în 1975, iar compania a devenit o forță dominantă în domeniul software-ului și în alte industrii tehnologice. Gates s-a retras treptat din companie în acest secol, demisionând din funcția de director executiv în 2000 și din cea de președinte în 2014.

El a declarat că a fost inspirat să doneze bani de investitorul Warren Buffett și de alți filantropi, însă criticii fundației sale spun că  Gates se folosește de statutul său caritabil pentru a evita impozitele și că are o influență nejustificată asupra sistemului global de sănătate.

În postarea sa de pe blog, el a subliniat trei obiective principale pentru fundația sa: eliminarea bolilor care pot fi prevenite și care ucid mamele și copiii; eliminarea bolilor infecțioase, inclusiv malaria și rujeola; și eliminarea sărăciei pentru sute de milioane de oameni.

Gates atacă reducerea bugetelor de ajutor extern

Bill Gates a criticat SUA, Marea Britanie și Franța pentru că și-au redus bugetele de ajutor extern.

„Nu este clar dacă cele mai bogate țări ale lumii vor continua să ia apărarea celor mai săraci oameni ai săi”, a scris el. „Dar singurul lucru pe care îl putem garanta este că, în toate activitățile noastre, Fundația Gates va sprijini eforturile de a ajuta oamenii și țările să iasă din sărăcie”.

Într-un interviu acordat Financial Times, Bill Gates a ridicat problema subvențiilor anulate pentru un spital din provincia Gaza, Mozambic, despre care Donald Trump a afirmat în mod eronat că finanța prezervative „pentru Hamas” în Fâșia Gaza. Musk a recunoscut ulterior că afirmația a fost greșită.

 „Mi-ar plăcea ca Musk să meargă și să cunoască copiii care au fost acum infectați cu HIV pentru că a tăiat acești bani”, a declarat Gates pentru FT.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite