Big Brotherul financiar va începe să funcţioneze abia în iunie. Pieţele financiare, scăpate de sub control?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), organism care va prelua atribuţiile de supraveghere şi reglementare a pieţelor de asigurări, pensii private şi capital, va devein funcţională abia în luna iunie, după ce legea de înfiinţare va trece din nou prin Parlament, a anunţat Vasile Nicula, preşedintele Comisiei Buget Finanţe din Senat.

Potrivit ordonanţei de urgenţă date de Guvern la finele anului trecut, ASF ar fi trebuit să fie înfiinţată până la 15 martie, dar ulterior termenul a fost până la 30 aprilie. Cu cât momentul înfiinţării ASF este mai mult amânat, cu atât cele trei pieţe financiare sunt mai afectate. Surse din piaţă au declarat pentru „Adevărul“ că actualii şefi ai celor trei comisii (piaţă de capital, asigurări şi pensii private) au, în prezent, ca principala preocupare obţinerea unui loc în conducerea viitorului Big Brother financiar, supravegherea pieţei picând în plan secund. 

„De când s-a dat ordonanţa în decembrie, şefii din Comisii nu au altă preocupare decât să-şi aranjeze un loc în viitoarea Autoritate, nu se mai întâmplă nimic în Comisii, nimeni nu mai face nimic", au declarat sursele citate.    

 „Din iunie încolo vom funcţiona practic sub o singură entitate care va reglementa cele trei pieţe. Am încercat să aducem sub o singură cupolă tot ceea ce înseamnă entităţi financiare. Vor fi şi economii de costuri“, a declarat Vasile Nicula.

Legea de înfiinţare a ASF a fost retrimisă săptămâna trecută Parlamentului de către preşedintele Traian Băsescu. Camera Deputaţilor a aprobat marţi în plen forma modificată a legii de înfiinţare a Autorităţii de Supraveghere Financiară prin includerea obligaţiei ca membrii din conducerea executivă să aibă o experienţă profesională de minimum 10 ani în domeniul financiar, faţă de 7 ani cum era menţionat în varianta iniţială. Totuşi, ei nu au fost de acord cu faptul ca membrii Consiliului de ASF să nu poată fi rude cu membri ai Parlamentului.  

ASF va fi condusă de un consiliu format dintr-un preşedinte, un prim-vicepreşedinte, trei vicepreşedinţi şi 12 membri. Dan Radu Ruşanu, preşedinte al Comisiei de Buget Finanţe din Camera Deputaţilor, este principalul nume vehiculat pentru conducerea ASF, la susţinerea PNL. 

Pentru poziţia de prim-vicepreşedinte, se poartă încă negocieri între PNL şi PSD. În timp ce PNL îl propune pentru această funcţie pe Daniel Dăianu, fostul ministru al Finanţelor, PSD vrea să-l numească pe Stere Farmache, fostul şef al Bursei de Valori Bucureşti şi, până în martie, prim-vicepreşedinte al Alpha Bank. 

Poziţia de vicepreşedinte responsabil de pensii private ar urma să fie Marian Sârbu (propus de PSD), actualul şef al CSSPP, iar pentru piaţa de capital, Mircea Ursache (propus de PSD), fostul şef al AVAS, nume până nu demult vehiculat pentru funcţia de preşedinte şi, ulterior, pentru cea de prim-vicepreşedinte. 

Şi pentru funcţia de vicepreşedinte responsabil de piaţa de asigurări se poartă încă negocieri dure între PSD şi PNL. Liberalii îl susţin pentru această poziţie pe Daniel Tudor, actualul şef al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, în timp ce Angela Toncescu, fostul şef al CSA, a obţinut sprijinul social-democraţilor, asta după ce PNL nu a mai susţinut-o, aşa cum s-a întâmplat când aceasta a ocupat anterior funcţia de şef al pieţei de asigurări.  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite