BCE: Pandemia ar putea lăsa pe drumuri 7 milioane de angajaţi, doar în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO 123 RF
FOTO 123 RF

Banca Centrală Europeană a efectuat o analiză asupra efectelor pandemiei din care reiese că numărul angajaţilor care ar putea rămâne fără un loc de muncă se va ridica la 7 milioane, un record istoric de 12,5% din totalul celor care muncesc acum.

„Impactul va fi enorm deoarece tinerii oricum încep dintr-o poziţie foarte vulnerabilă caracterizată de incertitudine. Nu decontaseră încă în întregime factura crizei anterioare”, a declarat Prof. María Ángeles Davia Rodríguez, de la Universitatea Castilla-La Mancha. 

Analiza BCE arată că lucrurile ar fi stat mult mai rău fără ajutoarele date de state prin şomajul tehnic, care au atenuat impactul pandemiei de COVID-19 asupra veniturilor disponibile ale gospodăriilor din zona euro.

BCE a calculat că, graţie acestor programe de şomaj parţial, veniturile gospodăriilor din zona euro au scăzut cu doar 7%. În absenţa acestor indemnizaţii, diminuarea veniturilor gospodăriilor ar fi fost mult mai mare, de 22%. Explicaţia este aceea că salariile sunt responsabile pentru aproximativ două treimi din veniturile disponibile ale gospodăriilor.

„După terminarea perioadei de izolare, pierderile asupra veniturilor ar putea să se diminueze la 3%”, susţine BCE.

36 de milioane în şomaj tehnic în doar cinci ţări

Aceste estimări se bazează pe o analiză a schemelor de şomaj parţial de care beneficiază aproximativ 36 milioane de salariaţi din cele cinci mari economii din zona euro: 10 milioane în Germania, 12 milioane în Franţa, 8,5 milioane în Italia, 3,9 milioane în Spania,  şi 1,7 milioane în Olanda.

„Sunt dovezi concludente că aceste scheme de sprijin au diminuat în mod considerabil pierderile de locuri de muncă în zona euro, comparativ cu ţările unde astfel de scheme sunt rare (de exemplu în SUA) sau inexistente”, subliniază BCE.

Conform programelor de şomaj parţial, salariaţii primesc indemnizaţii care compensează o parte din salariile pierdute. În plus, salariaţii îşi păstrează locurile de muncă şi rămân disponibili în momentul în care companiile vor fi gata să îi reangajeze.

1 din 6 tineri au fost concediaţi

Statisticile arată că mai mult de 1 din 6 tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 29 de ani şi-au pierdut locul de muncă sau au fost disponibilizaţi temporar de la izbucnirea pandemiei, potrivit Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM). Situaţia nu a fost mai bună nici în cazul celor care au continuat să lucreze, numărul de ore de muncă scăzând drastic, chiar şi cu 23%.

La nivel mondial, mai bine de 4 din 10 tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani lucrau în sectoarele economice care au fost cel mai puternic lovite de coronavirus.

Chiar şi în aceste condiţii, există diferenţe între zonele de pe continent. Cel mai grav stau lucrurile în sudul Europei, în ţări precum Italia, Spania, Grecia sau Franţa. Este vorba, mai ales, despre state în care rata şomajului în rândul tinerilor era oricum semnificativ mai mare decât media Uniunii Europene, din cauze ce ţin în parte de munca sezonieră şi de importanţa sezonului turistic.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite