Băsescu: În 2019 vom putea acoperi integral nevoile Republicii Moldova pentru consumul de gaze naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gazoductul Iaşi-Ungheni a fost inaugurat în urmă cu două zile, dar pentru a fi complet funcţional trebuie ca până în 2016 să fie terminată o conductă care să ducă gazul românesc la Chişinău
Gazoductul Iaşi-Ungheni a fost inaugurat în urmă cu două zile, dar pentru a fi complet funcţional trebuie ca până în 2016 să fie terminată o conductă care să ducă gazul românesc la Chişinău

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la întâlnirea cu diplomaţii români, că din 2019 România va putea acoperi integral nevoile Republicii Moldova în privinţa consumului de gaze naturale, interconectarea reţelelor energetice fiind vitală în relaţia cu această ţară.

El a spus că este vitală interconectarea reţelelor energetice ale României cu Republica Moldova deoarece ţara noastră are un surplus de energie pe care îl poate vinde Chişinăului. 

În domeniul gazier, el a afirmat că România ar putea din 2019 să alimenteze total consumul Republicii Moldova şi că trebuie continuate învestiţiile în conducta Ungheni-Chişinău şi o serie de compresoare. În 2019 sunt programate să intre în producţie zăcămintele din Marea Neagră, explorate acum de către Petrom şi Exxon. Preşedintele a menţionat şi inaugurarea gazoductului Iaşi-Ungheni.

„Slavă Domnului, avem capacităţi mult mai mari decât nevoile noastre de consum curente, deci avem de unde furniza energie electrică Republicii Moldova şi, dacă Dumnezeu ne ajută, din 2019 vom putea acoperi integral nevoile Republicii Moldova în privinţa consumului de gaze naturale. Totul este ca până în 2019 infrastructura să permită acest lucru“, a mai declarat Traian Băsescu.

Alternativă la Gazprom şi Inter RAO UES

Republica Moldova este dependentă de Rusia în alimentarea cu electricitate şi gaze. O parte din curentul electric consumat este adus de la centrala dela Cuciurgan, din Transnistria, deţinută de către gigantul rus Inter RAO UES. În privinţa alimentării cu gaze, Basarabia este dependentă de importurile de la Gazprom. Compania Moldovagaz, care distribuie gaze în Republica Moldova, este deţinută majoritar tot de către Gazprom, după ce gigantul rus a preluat acţiuni în contul datoriilor acumulate de către Transnistria.

Focus pe Basarabia

Şeful statului a apreciat că, în cei zece ani ai săi de mandat, politica externă a fost focusată pe Republica Moldova, pe repunerea în dezbatere publică dar şi în acţiunea diplomatică a interesului României pentru Basarabia, în general, şi pentru Republica Moldova, în special.

„România a făcut eforturi mari, şi diplomatice şi financiare, pentru ca apropierea de Republica Moldova să înceapă să se producă“, a spus Băsescu, arătând că, din cercetările sociologice de la începului mandatului său, 8% din cetăţenii R. Moldova erau favorabili relaţiei cu România sau unirii cu ţara noastră.

„Iată că astăzi, urmare a politicii legate de Republica Moldova, aproape 50% din populaţie este pentru consolidarea relaţiei cu România, privesc pozitiv relaţia cu România şi privesc pozitiv unirea cu România. Este un progres care vine în primul rând din politica de recunoaştere a dreptului la cetăţenie al cetăţenilor Republicii Moldova şi al urmaşilor lor, a cetăţenilor care şi-au pierdut cetăţenia fără voinţa lor“, a mai afirmat Traian Băsescu.

Preşedintele a mai făcut referire la cele 5.500 de burse pe care statul român le acordă tinerilor din Republica Moldova, care au reprezentat un „element de catalizare a apropierii cetăţenilor din Republica Moldova de România“ şi a amintit faptul că, după inundaţiile din această ţară, România a construit 800 de case noi.

Asocierea la Uniunea Europeană, dificilă

Potrivit şefului statului, cel mai esenţial moment a fost „bătălia pe care România a dus-o pentru ca Republica Moldova să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană“, o „bătălie diplomatică dificilă, grea“.

„În momentul în care am început să particip la Consiliul European, nu exista Republica Moldova în documentele Consiliului şi, pe urmă, sistematic, am adus Republica Moldova în atenţia Uniunii Europene, a Comisiei Europene“, a mai spus Băsescu.

El a precizat că este esenţial ca în continuare România să furnizeze creditul nerambursabil de 100 de milioane de euro către Republica Moldova, în etape. 

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite