Trei motive pentru care costurile creditelor nu vor scădea cu noul „Robor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lângă faptul că nimeni nu garantează că noul „Robor” pe tranzacţii va fi mai mic decât cel pe cotaţii, orice refinanţare a unui credit existent implică şi costuri suplimentare. În plus, de marja şi comisioane nu vorbeşte nimeni. Iar băncile le vor creşte cel mai probabil, pentru a-şi acoperi costurile cu noua taxă pe activele bancare, scrie FinZoom.

Noua formă a OUG 114 prevede modificarea modalităţii de calcul a indicelui Robor (dobânda medie interbancară) şi includerea acestui nou indice în dobânda variabilă la creditele noi acordate populaţiei.

Dacă până acum Robor se stabilea pe baza cotaţiilor băncilor (cât cerea dobândă fiecare bancă pentru banii pe care îi dădea cu împrumut celorlalte bănci), de la 1 iulie acest indice se va calcula ca o medie a dobânzilor la care băncile fac efectiv tranzacţiile respective (dobânda cu care chiar se împrumută, nu doar o cotează).

Vor scădea costurile la credite cu noul indice „Robor”?  Nimeni nu poate garanta acest lucru. Dimpotrivă, scrie FinZoom. Din cel puţin 3 motive:

1. „Robor” rămâne preţul banilor                    

Indiferent de modalitatea de calcul, Robor nu va putea să scadă în condiţii de cerere crescută de bani din partea băncilor (lichiditate scăzută), dobânzi în creştere în toată lumea sau inflaţie crescută.

Se menţionează în noua formă a OUG 114 ca dobânzile creditelor noi să ia în calcul media Robor pe tranzacţiile interbancare din trimestrul anterior. Dacă facem media tranzacţiilor pe termen scurt din lunile ianuarie, februarie, martie, noul indice ar trebui să fie 2,66%.

Cu cât ar putea scade rata la un credit ipotecar cu noul „Robor” pe tranzacţii?

Studiu de caz FinZoom.ro:

Credit ipotecar de 237.000 lei (50.000 euro) pe 30 ani

Indice Valoare indice Rată lunară Robor 3M 3,23 1.308 lei „Robor” pe tranzacţii 2,66 1.226 lei

Sursă: FinZoom.ro

Astfel, pentru un credit ipotecar de 237.000 lei (50.000 euro) pe 30 ani, diferenţa în minus la rată lunară este de 80 lei pe lună. Ar putea părea o sumă importantă, însă calculul este făcut pentru două credite la care doar indicele se schimbă, nu şi celelalte costuri (marja, comisioane).

2. Refinanţarea presupune costuri suplimentare

Noul indice nu se modifică la contractele de credit aflate deja în derulare. Acest lucru se poate face doar prin refinanţare, la aceeaşi bancă sau la altă bancă.

Şi acum vine întrebarea aflată pe buzele tuturor în ultimele zile. „Să refinantez creditul cu noul Robor?”

Citeşte continuarea acestui articol pe FinZoom.ro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite