Suspendarea ratelor: 270.000 de români au depus cereri. Câte au fost soluţionate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Aproximativ 270.000 de solicitări de suspendare a ratelor bancare au fost depuse de persoane fizice şi juridice conform prevederilor ordonanţei 37/2020, dar şi în baza ofertelor făcute de bănci, a anunţat vineri Asociaţia Română a Băncilor (ARB).

Potrivit Asociaţiei, solicitările de suspendare la plata creditelor s-au efectuat atât în baza măsurilor adoptate de bănci pentru a sprijini clienţii afectaţi de pandemia COVID-19, cât şi în baza prevederilor OUG 37/2020, până vineri fiind depuse aproximativ 260.000 clienţi persoane fizice şi până în 10.000 de companii (17% dintre creditele acordate persoanelor fizice şi sub 10% din totalul creditelor accesate de persoanele juridice).

Dintre cele 270.000 de solicitări, băncile au soluţionat circa 175.000 de cereri, respectiv 65% din total.

"Clienţii ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situaţia generată de pandemie pot beneficia de acordarea facilităţii de suspendare a obligaţiei de plată a ratelor, dobânzilor şi comisioanelor aferente creditului în baza OUG 37/2020. Solicitările de suspendare la plata creditelor pot fi transmise în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a prevederilor OUG 37/2020, termenul limită de transmitere a solicitărilor fiind la jumătatea lunii mai.

În cazul în care banca a aprobat solicitarea debitorului, prelungirea duratei contractuale produce efecte de la data comunicării de către client a solicitării de suspendare către bancă.

În mod voluntar şi proactiv, instituţiile de credit s-au mobilizat şi au comunicat soluţiile disponibile, la cerere, pentru clienţii persoane fizice şi companii care întâmpină dificultăţi financiare generate de evoluţia pandemiei. Considerăm că măsurile de amânare la plată trebuie să se aplice doar debitorilor care înregistrează dificultăţi financiare ca urmare a pandemiei COVID-19, astfel încât aplicarea acestora să nu conducă la afectarea lichidităţii şi solvabilităţii sistemului bancar.

Constituirea de provizioane şi pierderile băncilor vor avea un impact negativ asupra capitalurilor proprii ale instituţiilor de credit, reducând astfel capacitatea acestora de a continua să-şi sprijine clienţii aflaţi în dificultate reală în următorii ani, în cazul unei recesiuni prelungite.

„Apreciem că se impune responsabilizarea suplimentară a factorilor decizionali în susţinerea mediului de afaceri şi a consumatorilor fără afectarea stabilităţii industriei bancare, astfel încât sistemul bancar să poată să răspundă adecvat nevoilor clienţilor care întâmpină dificultăţi din cauza pandemiei de coronavirus şi să asigure necesarul de finanţare la nivelul întregii economii", a informat ARB

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite