România ar putea pierde fonduri europene importante. Guvernul nu a stabilit ce proiecte să finanţeze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România ar putea pierde bani europeni importanţi, în contextul în care există risc de dezangajare automată a fondurilor la finalul anului pentru toate programele operaţionale, cu excepţia unuia, arată un document aflat joi pe masa Guvernului. Acesta mai arată că ţara noastră nu a conturat proiectele şi priorităţile pentru care UE ne va da bani în viitoarea perioadă de programare.

O „notă privind implementarea şi programarea fondurilor UE”, aflată pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Guvernului, arată că „riscul de dezangajare automată a fondurilor la 31.12.2019, se menţine în prezent pentru toate programele operaţionale, cu excepţia POAT”, respectiv Programul Operaţional Asistenţă Tehnică.

Potrivit documentului, sumele totale primite de la Comisia Europeană, reprezentând prefinanţări şi rambursări, aferente programelor finanţate din FESI (PO Infrastructura Mare, PO Competitivitate, PO Regional, PO Capacitate Administrativă, PO Asistenţă Tehnică, PO Capital Uman, PN Dezvoltare Rurală, PO Pescuit şi Afaceri Maritime), se situează la aproximativ 9,25 miliarde euro, ceea ce înseamnă aproximativ 30% din alocarea UE aferentă acestor programe. Pentru FEAD a fost primită suma de 117,7 milioane euro.

În prezent, la nivelul Uniunii Europene, rata medie a sumelor FESI primite de la Comisia Europeană se situează la aproximativ 33%.

Nota arată că necesarul de declaraţii de cheltuieli de transmis la CE până la sfârşitul anului 2019 este în valoare totală de aproximativ 1,2 miliarde euro. Potrivit estimărilor lunare ale sumelor ce vor fi transmise Comisiei Europene (CE) în anul 2019, riscul de dezangajare de fonduri va fi acoperit.

Cu toate acestea, realizarea ţintelor asumate şi evitarea riscului de dezangajare depind de ritmul în care se va derula implementarea proiectelor în următoarele luni, precum şi de evitarea eventualelor riscuri care ar afecta declararea cheltuielilor la CE, mai arată documentul.

„Probleme semnificative în gestionarea programelor operaţionale provin din ritmul lent de elaborare a fişelor de proiecte, respectiv de implementare a proiectelor de către beneficiarii publici, cu impact financiar important fiind proiectele strategice şi proiectele majore precum DANUBIUS şi ELI. Acestea afectează în mod deosebit programe precum POC, POCA şi POCU.

Gestionarea Programului Operaţional Competitivitate prezintă un risc ridicat în acest moment, având în vedere auditul de sistem preventiv al Comisiei Europene privind fiabilitatea indicatorilor de performanţă care clasifică această parte de sistem în categoria 4 - în esenţă nu funcţionează. Potrivit regulamentelor UE, existenţa unei deficienţe semnificative în ceea ce priveşte calitatea şi fiabilitatea sistemului de monitorizare sau a datelor privind indicatorii comuni şi specifici constituie cauză de suspendare a plăţilor, existând riscul aplicării acestei măsuri de către CE pentru POC. La nivelul AM a fost derulată o analiză şi au fost demarate măsurile de remediere necesare”, arată nota.

Ţintele asumate pentru anul 2019 prin Memorandum al Guvernului stabilesc o valoare totală a sumelor ce vor fi transmise Comisiei Europene (CE) pentru programe operaţionale (PO) gestionate de MFE si MDRAP de aproximativ 2,1 miliarde euro.

„În ceea ce priveşte procesul de pregătire a viitoarei perioade de programare, se constată că nu există, la nivelul ministerelor de linie, o analiză a situaţiei şi a nevoilor, bazată pe date efective, care să fundamenteze priorităţile strategice pe diferitele sectoare. În absenţa unei implicări reale din partea autorităţilor publice centrale în asigurarea tuturor elementelor necesare fundamentării şi stabilirii priorităţilor de investiţii naţionale, programarea viitoare este periclitată”, mai subliniază documentul. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite