Păun: Pilonul 1 de pensii este o iluzie. Cei care cotizează întregul stagiu pierd. Pilonul 2 trebuie susţinut VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Pilonul 1 de pensii este o iluzie şi o mare măgărie pe care văd că nimeni nu vrea să o pună în discuţie măcar pe partea de sustenabilitate în următorii zeci de ani”, susţine economistul Cristian Păun, profesor la ASE.

Potrivit  acestuia, OUG 114, cea care permite românilor să ceară încetarea plăţilor la Pilonul 2 şi să transfere aceste contribuţii, de numai 3,75% din venit, la sistemul public de pensii, „distruge un proiect şi generează şi mai mult risc sistemic şi dezechilibre macroeconomice ireversibile”.

„Naţionalizarea banilor din Pilonul 2 a eşuat la capitolul remiterii voluntare a sumelor din conturi către Pilonul 1. Sunt curios dacă cei ce au propus această aberaţie (Teodorovici, Vâlcov & co au virat banii lor acolo, eu pot paria că nu).

Rămâne câştigarea războiului de către stat cu administratorii Pilonului 2 prin prevederile ticăloase ale ”Ordonanţei lăcomiei”. Scopul este clar: acoperirea unor deficite impresionante ce vor fi create până în 2020 prin ducerea punctului de pensie către 1700 de lei (o dublare practic în 4 ani) şi, eventual, ascunderea incapacităţii de a găsi soluţii logice şi normale la aşa ceva.

Totuşi, Pilonul 1 de pensii este o iluzie şi o mare măgărie pe care văd că nimeni nu vrea să o pună în discuţie măcar pe partea de sustenabilitate în următorii zeci de ani.

Pierderile sunt evidente pentru fiecare leu nou cotizat la Pilonul 1. Şi ele cresc. Se accentuează cu fiecare an ratat.

Pierderile sunt diferite de la bărbaţi la femei. La bărbaţi se pierde mai mult pentru că ei cotizează mai mult timp şi au speranţa de viaţă semnificativ mai mică.

În plus, şmecheria pe care puţini o văd este cea cu stagiu complet de cotizare (la bărbaţi de 35 de ani) şi vârsta minimă de pensionare (la bărbaţi de 65 de ani). Cum nimeni nu se apucă să muncească de la 30 de ani, cei mai mulţi cotizăm 10 ani în plus fără să ne dăm seama de asta şi fără să contribuie asta în bine la pensie (pensia se calculează pe media veniturilor, nu ţine cont de totalul de luni muncite).

Reforma sistemului public de pensii trebuie să continue. Pilonul 2 de pensii trebuie apărat şi dezvoltat cu orice preţ! E o reformă cel puţin la fel de importantă ca cea a votului electronic!”, scrie Păun pe pagina sa de Facebook.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite