Guvernul pune bir pe ajutorul de înmormântare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
inmormantare bebelus transat

Multe dintre ajutoarele şi formele de sprijin pe care le dă Guvernul şi care în prezent sunt neimpozabile vor fi impozitate, dacă va fi aplicat Codul Fiscal aflat în varianta de lucru la ministerul Finanţelor. Printre ele, ajutoarele de înmormântare, indemnizaţiile pentru copil şi veniturile din pensii sub 2.000 lei.

Ministerul Finanţelor vrea să lărgească baza de impozitare, prin trecerea la impozitul pe venitul global, măsură care îi va afecta decisiv pe cei care primesc ajutoare de diverse feluri de la stat sau pe salariaţii care au parte de beneficii oferite de angajator.

Specialiştii Price Waterhouse Cooper arată, într-un document obţinut de profit.ro, că mai multe tipuri de venituri neimpozabile, sub tratamentul fiscal actual, vor fi impozitate în viitor, în cazul în care se va aplica noul Cod Fiscal, prin care Ministerul vrea să renunţe la cota actuală de impozitare de 16% şi să introducă un impozit diferenţiat de 0% sau 10%, în funcţie de venitul anual global pentru fiecare gospodărie din România.

Lărgirea bazei de impozitare ar însemna o impozitare a unor venituri precum ajutoarele pentru bolile grave şi incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru naştere, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităţilor naturale, veniturile reprezentând cadouri în bani şi/sau în natură, inclusiv tichete cadou, oferite salariaţilor, cât şi cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la şi de la locul de muncă al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice şi/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariaţii proprii şi membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariaţii proprii sau alte persoane, aşa cum este prevăzut în contractul de muncă.

Taxează înmormântarea                                                                        

În prezent, ajutoarele de înmormântare se încadrează la categoria sumelor ce nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu se supun taxării impozitului pe venit. În schimb, odată cu aplicarea noilor prevederi, acest ajutor ar putea intra la venituri impozabile. Pentru anul 2017, începând cu data de 20 februarie, cuantumul ajutorului de deces este de 3.131 lei în cazul decesului asiguratului sau pensionarului, respectiv de 1.566 lei în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului.

Indemnizaţiile pentru copilul, plafonate şi impozitate

O altă categorie de persoane afectate de introducerea impozitului pe venitul global ar putea fi mamele. Dacă guvernaţii iau deja în considerare plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului, aceste venituri ar putea fi, de asemenea, şi impozitate.  Şi nu numai cele pentru copil, ci şi indemnizaţiile pentru risc maternal, maternitate şi îngrijirea copilului bolnav.

Specialiştii PwC sunt de părere că şi pensionarii care au venituri din pensii sub 2.000 lei vor fi impozitaţi. De asemenea, taxate vor fi şi pensiile şi alte venituri pentru invalizii de război, orfanii, văduvele/văduvii de război, dar şi sumele fixe pentru îngrijirea pensionarilor care au fost încadraţi în gradul I de invaliditate.

Performanţa, sancţionată

Elevii şi studenţii silitori, olimpicii şi sportivii de performanţă nu vor scăpa de taxare. Impozitate vor fi şi bursele primite de persoanele care urmează orice formă de şcolarizare sau perfecţionare în cadru instituţionalizat, premiile obţinute de sportivii medaliaţi la campionatele mondiale, europene şi la jocurile olimpice/paralimpice, dar şi premiile şi alte drepturi sub formă de cazare, masă, transport şi altele asemenea, obţinute de elevi şi studenţi în cadrul competiţiilor interne şi internaţionale.

Veniturile care ar putea să fie taxate (click pe poză):

image
image

Veniturile care vor scăpa de impozitare (click pe poză):

image
image

FOTO: profit.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite